Pro některé zaměstnavatele na Českolipsku jsou nezaměstnaní do třiceti let problematickou skupinou

29. září 2015

Stále častěji si proto vybírají starší zaměstnance. Ti mladší jsou často bez vzdělání, ale to není největší problém. Ten je v přístupu k práci. Není výjimkou, když lidé z této skupiny bez udání důvodu nepřijdou po pár dnech do práce. Starší ročníky se tak pro zaměstnavatele stávají naopak jistotou, u které ví, že o práci mají zájem.

„My jsme za poslední rok měli dvě velké vlny, kdy jsme nabírali zaměstnance. Nepříjemně nás překvapila skupina ve věku osmnáct až třicet let," upozorňuje generální ředitel novoborského Crystalexu Martin Kubát a vysvětluje proč: „Nastoupí nový člověk, týden chodí do práce a pak už ne. Pro zaměstnavatele je nejhorší, když se nemůže spolehnout na to, jestli zaměstnanci příjdou do práce nebo ne."

Problémy potvrzuje i ředitelka českolipského úřadu práce Marcela Ottová. „Skupina mladých lidí do třiceti let je širší a větší. Jedním z nich je nekvalifikovanost. Roste počet těch, co se nevyučí, nedostudují. Polovinu této skupiny tvoří lidé se základním vzděláním." Není to ale problém jediný.

„Od zaměstnavatelů víme, co se týče této věkové skupiny, že mladí lidé jsou málo zodpovědní, možná i málo zdatní a odolní. Je běžné u této kategorie, že opouští zaměstnání ze dne na den, bez legitimních postupů a pro zaměstnavatele je to skupina riziková."

Často nezodpovědný přístup k práci není podle sociologa Ladislava Záruby v daném věku ničím výjimečným. „Co se týče pracovní fluktuace do třiceti let, tak je to přirozené. Ze vzdělávacího systému vyjde jedinec plný ideálů, plný toho co, chce zkoušet. Třicet let je hranice, kdy lidé skutečně začínají být dospělí. V tu chvíli je to fáze, kdy se dostává do vztahového období a ta fluktuace už není možná."

Podle Martina Kubáta se pro zaměstnavatele stává nejspolehlivější skupina zaměstnanců ve zcela jiné věkové kategorii. „Kategorie od čtyřiceti do šedesáti jsou lidé s výraznými životními zkušenostmi, dovednostmi i do jisté míry s přístupem."

Podle ředitele novborského Crystalexu není jednoduché takový problém vyřešit, ale chtějí s ním bojovat. „Začneme více věnovat pozornost profesím i dalším detailům ve firmě. Větší pozornost budeme věnovat i lékařům. Nejnemocnější lidi ve firmě jsou totiž ti nejmladší - překvapivě." I vzhledem k fluktuaci zaměstnanců ve věku do třiceti let, uvažuje i o automatizaci některých provozů.

Spustit audio