Příští týden můžeme nechat zimní svršky doma. Jak bude?

V průměru až kolem deseti stupňů Celsia očekávají v příštím týdnu meteorologové. Deště a sněžení proti srážkově bohatým předchozím týdnům ubude.

Jako celek mají být příští čtyři týdny teplotně i srážkově průměrné. „První týden předpovědi bude teplotně nadprůměrný, další tři týdny by měly být průměrné,“ vyplývá z měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Týdenní průměr nejvyšších denních teplot meteorologové předpokládají ve druhém týdnu kolem osmi stupňů Celsia, ve třetím a čtvrtém týdnu kolem 13 stupňů.

„Po převážně srážkově nadprůměrných několika minulých týdnech očekáváme postupně průměrné, popřípadě až podprůměrné srážky,“ uvedl ČHMÚ. Průměrný úhrn srážek pro období mezi 9. březnem a 5. dubnem je 42 milimetrů.

Deště a sněhu podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc v roce 1992, kdy meteorologové naměřili 82 milimetrů. Nejméně to bylo v roce 1953 s úhrnem 11 litrů na metr čtvereční.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 5,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 2013, kdy průměr činil minus 1,3 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 8,7 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1974.

Měsíční výhled vyjadřuje podle ČHMÚ celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související