Přípravy tradičních českých Vánoc si mohli vyzkoušet návštěvníci Kravař na Českolipsku

14. prosinec 2014

Tradiční vánoční přípravy si vyzkoušeli návštěvníci Kravař na Českolipsku. První ročník vánoční akce na Vísecké rychtě přilákal stovky lidí. V expozici lidového bydlení mohli návštěvníci obdivovat nejrůznější rukodělné výrobky, některé si mohli i udělat nebo ozdobit vánoční stromeček podle zvyků našich předků.

V každé z místností Vísecké rychty byly k vidění i ke koupi rukodělné výrobky.

Počínaje pletenými čepicemi a šálami, přes keramiku, přírodní mýdla až třeba po svíčky ze včelího vosku. Ty si mohli návštěvníci i sami udělat.

„Když jsou šikovní, tak to mají během chvilky hotové, jako ta holčina co byla přede mnou. Ta to měla během půl minuty umotané. Když jsou šikovné prstíky, tak je to perfektní. Záleží také na teplotě, protože musím přihřívat vosk," říká výrobce svíček.

Vosk se nahřívá fénem. Tuto fintu výrobce svíček ze včelího vosku okoukal. Plát vosku se pak pouze roluje. Nechyběla ani historická lidová muzika.

„Všechny vánoční koledy, které dneska známe, měly podstatu v církevních skladbách. To, co tu vidíte, jsou věrné repliky historických nástrojů, které vyrábíme doma. Tohle je citola, předchůdce dnešní kytary. Tohle je zase předchůdce houslí. Všechno jsou to dlabané nástroje z jednoho kusu, jmenuje se to rebek. Vzadu je niněra, tady dudy," ukazuje primus kapely Subulcus Ivo Horák a dodává, že malým dudám se říkalo šutky.

Skupina Subulcus na Vísecké rychtě

Některé děti zkoušely i výtvarné dílny, jiné o tom jen přemýšlely. Líbily se jim i papírové masky v horním patře. Kromě toho se ve stavení zdobil i vánoční stromek tak, jak to dělali naši předci.

Především děti zdobily perníčky i jinými dobrotami. Tříletá Terezka vzpomíná, co mají u nich doma na stromečku. Podle malého děvčátka jsou to hlavně svíčky.

Vísecká rychta. Repliky dobových hudebních nástrojů

„Na stromečku jsou ozdoby z přírodního materiálu nebo ze snadno dostupných materiálů. To znamená ořechy, jablíčka, mašle, papírové i slaměné ozdoby," vysvětluje etnografka českolipského muzea Jitka Cidlinová a dodává:

„Vísecká rychta je touto dobou už zavřená. Bylo mně líto ji nechat zavřenou i v dobu, kdy je to moc krásný prostor na to, aby se v zimě nic nedělo."

Černá kuchyně na Vísecké rychtě

Vánoce na Vísecké rychtě se letos konaly poprvé. Muzeum předpokládá, že by se z akce mohla stát tradice.

Vísecká rychta v Kravařích
Spustit audio