Přijdou, najedí se, ale zadarmo. Českolipské restaurace bojují s neplatícími hosty

6. srpen 2013

V České Lípě není skoro žádná restaurace, která by během tohoto roku neměla za hosta jedlíka, jenž se nají, napije a nezaplatí. Podle personálu už většina těchto hostů jde do restaurace s úmyslem útratu nezaplatit. Právě tento úmysl je ale třeba prokázat, aby bylo možné vymáhat škodu.

Na jeden z několika takových případů vzpomíná jedna z mnoha servírek, které se už s takovým zákazníkem musely vypořádat. „Přišli dva kamarádi, který si udělali útratu za 900 korun,“ popisuje a pokračuje:

„Jeden odešel s tím, že se za chvíli vrátí, ten druhý přišel, že kamarád už se nevrátí a že nemá na zaplacení. Jak jsme se potom dozvěděli, už to udělali víckrát. Policie přijela, protože si ji na sebe zavolal sám, my jsme ho nechtěli pustit, dokud si nesežene někoho, kdo mu sem ty peníze přinese. On jim slíbil, že přijde a druhý den to všechno uhradí."

Útrata není zaplacená dodnes. Na Českolipsku ale řádí postrach restaurací, třicetiletá tmavovlasá žena. Na setkání s ní vzpomíná další z českolipských servírek:

„Slečna přišla, sedla si mi tady ke stolu a objednávala si. Piva měla, rumy, ještě si u toho vymýšlela cigarety, zapalovač. Najedla se. Známá, co tu byla, co taky dělá v hospodě, mě na ni upozornila a řekla, že už ten den taky nezaplatila,“ vypráví servírka a dodává:

„Já jsem slečnu šla hned zkasírovat. Začala mi nadávat, co si to dovoluji, a ať na ni klidně zavolám policajty, že prostě zrovna peníze nemá.“

V posledních dnech provedla žena doslova nájezd na českolipské restaurace. Minulý týden se postupně ve čtyřech restauracích najedla a napila a opět nikde nezaplatila. Na konci minulého týdne navštívila další českolipskou restauraci a pak se šla najíst přímo mezi regály supermarketu.

Je nutné prokázat úmysl

Podle zástupce ředitele českolipských strážníků Antonína Doležala je pro potrestání za takové jednání nutné prokázat úmysl:

„Je hlavně důležité prokázat úmysl, že ten člověk přišel do restaurace s úmyslem najíst se zadarmo, protože pokud tam dojde například k nedbalosti, že si zapomene peníze, nelze kvalifikovat toto jednání jako majetkový přestupek. Pokud tam úmysl je, záleží na výši škody, ale pokud je škoda do výše pěti tisíc, je to pouze přestupek."

Policii volá personál restaurací hlavně kvůli identifikaci pro případ občansko-právního sporu, kde by se mohli domoci peněz. Jak říká jedna ze servírek, do občansko-právního sporu nejde.
„Dali mi její iniciály, její trvalé bydliště. Kvůli pětistovkám se nebudu handrkovat někde po soudech."

Podle Antonína Doležala z českolipské městské policie se možná i nad fantomem českolipských restaurací smráká. „Pokud tyto skutky bude páchat opakovaně, lze tuto škodu načíst tak, aby se jednalo o trestný čin."

Za první pololetí tohoto roku eviduje jak policie, tak strážníci několik desítek takových případů.

Spustit audio