Přibylo pacientů s chřipkou. Některé nemocnice zakázaly návštěvy

Počet nemocných s infekcemi dýchacích cest překročil v Libereckém kraji hranici epidemie. Za poslední týden stoupl o 36 procent, na 100 tisíc lidí připadá průměrně 1986 nemocných. To je nad celorepublikovým průměrem. Nejvíce nemocných je na Liberecku a na Jablonecku.

„Situace naznačuje začínající epidemii akutních respiračních infekcí s významným podílem chřipkového viru,“ sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. O epidemii se hovoří tehdy, kdy se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 tisíc lidí. Hygienici doporučují nemocnicím a zařízením sociální péče uplatnění obvyklých protiepidemických opatření včetně omezení návštěv.

Chřipka se v Ústeckém kraji nechce vzdát

„V pátém kalendářním týdnu došlo v Libereckém kraji k významnému nárůstu počtu nemocných akutními respiračními infekcemi napříč všemi věkovými kategoriemi, s výjimkou kategorie osob starších 60 let," uvedla Balašová. Nemocnost v kraji je výrazně nad republikovým průměrem, který je 1715 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Za poslední týden stoupla nemocnost za celou zem o 18,5 procenta.

Nejvyšší nemocnost v Libereckém kraji je na Liberecku, kde na 100 tisíc obyvatel je 2119 nemocných, na Semilsku 2015 a na Jablonecku 1919. Nejvíce nemocných přibylo na Českolipsku, a to o 64 procent na 1793 případů na 100 tisíc obyvatel. Současně se v celém kraji zvýšil počet laboratorně potvrzených případů chřipky. Od začátku sezony evidují hygienici 35 případů chřipky typu A s převahou chřipky A H1N1. Tři lidé museli být kvůli těžkému průběhu nemoci hospitalizováni.

 V reakci na rostoucí nemocnost už Krajská nemocnice Liberec vyhlásila dočasný zákaz návštěv na jednotkách intenzivní péče, ARO, porodnickém oddělení, dětském oddělení, dětské psychiatrii, v centru následné péče a komplexním onkologickém centru. Dále pak zakázala návštěvy i na oddělení následné péče a ARO v nemocnici v Turnově. V dalších nemocnicích v regionu zatím zákazy nevyhlásili.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související