Při opravě výpusti Máchova jezera na Českolipsku se poprvé použije speciální hráz

18. listopad 2014

Máchovo jezero je bez vody. Důvodem vypuštění více než šesti milionů krychlových metrů vody je generální oprava a modernizace výpusti. Stavět se bude, i když se jezero začne příští měsíc opět napouštět. Proto se na místě postavila dočasná hráz, která se používá v České republice vůbec poprvé.

Po bezpečnostním přelivu ve Starých Splavech už zbyla jen jáma bez jakéhokoliv hrazení. „To je stávající stavební jáma, akorát je sundaný kamenný obklad a kamenná koruna kašnového přelivu. V současné době probíhá injektáž a zatěsnění podloží tryskovou injektáží,“ vysvětluje stavbyvedoucí Václav Švoma z firmy, která se specializuje na vodní stavby.

Nad bývalou výpustí je dřevěná lávka na kovových trámech, která je tam na to, aby speciální stroj mohl vrtat svrchu, protože dole by to nešlo.

„S vrtačkou bychom se dolů do přílivu nedostali, takže si firma, co se specializuje na vrtání, musela připravit speciální, na míru udělanou lávku. Je to speciální stroj na zakládání, na vrtání, na injektáže. Říká se tomu injektážní vrtačka.“

Jedná se o stroj na pásech, který má před sebou miniaturní vrtnou plošinu. Za zvuku těžkých strojů se přesouváme na místo, kde jsou vaky s kamenivem.

„Z vaků bude udělaná provizorní hráz, protože Máchovo jezero se napouští pět měsíců. Je tu požadavek začít jezero napouštět v půlce prosince a my budeme pracovat pod hrází a Máchovo jezero se zatím bude napouštět a tyto vaky tu zůstanou. Vaky máme i v rezervě. Současná hráz je ve fázi rozpracovanosti," vysvětluje stavbyvedoucí současný stav jezera.

„Až bude hráz kompletní, přijde z návodní strany zaizolovat folií proti průtokům vody. Jeden vak váží dvě tuny, člověk s ním nepohne. Je jich tu 240. Tohle je v České republice použito poprvé, běžně se dělají sypané hráze, které se po provedení stavby odtěží. Pytle jsou z Japonska - počítá se s tím, že se použijí na další stavební objekty,“ dodává Václav Švoma.

Odpověď na otázku, proč se rozhodli postupovat tímto způsobem místo tradičních metod, zní jednoduše: „Takhle to navrhl projektant. Je to nejlepší řešení - nejde udělat zemní hráz, protože bychom znečišťovali s násypy Máchovo jezero.“

Spustit audio