Přes La Manche se plave postaru. 50 km jen v krátkých plavkách a čepici

Letos v létě se do vln a proudů kanálu La Manche vydalo hned několik plavců z Pardubic. Jeden ze dvou, kterým se to podařilo přeplavat, je Aleš Rucký.

V nejužším místě je lamanšský průliv široký 34 kilometrů. Naposledy před 10 tisíci lety šlo přejít z francouzského břehu do Anglie suchou nohou. Až po skončení poslední doby ledové tající ledovce zvýšili hladinu oceánu natolik, že se Británie oddělila od Evropy.

Jako první kanál La Manche vzdušnou cestou překonali dva muži v balonu, bylo to v roce 1785. V letadle těžším než vzduch ho poprvé přeletěl Blériot v roce 1909.

Ještě před ním se do jeho vln a proudů vrhnul Matthew Webb. Psal se rok 1875, když ho za 21 hodin a 45 minut tento Angličan přeplaval. Dnes patří kanál k nejrušnějším lodním dopravním cestám na světě a taky k nejoblíbenějším cílům vytrvalostních plavců. 1. srpna v roce 2015 přibyl ke dvěma desítkám českých plavců, kteří La Manche překonali, Aleš Rucký.

Gratuluji. Klobouk dolů.
Děkuji. Je to stejné jako mezi horolezci. Mount Everest, Mount Blanc – stále více lidí se tam chce podívat, chce to zažít, jaké to je. Existuje spousta historek o přeplavbě kanálu La Manche, ale až když si to člověk vyzkouší na vlastní kůži, tak ví, o čem to je.

Co při takové plavbě nejvíce bolí?
Já jsem měl bolesti v ramenou, to znamená ruce. Jak plave člověk kraul, tak odcházejí ramena. Ale daleko největší je zátěž psychická.

Vy dnes, podle vzoru prvního plavce, plavete tak, aby váš pokus mohl být registrovatelný, stejně odění jako on, to znamená v plavkách, v čepici a v brýlích. Mám si to vysvětlovat tak, že se nesmí plavat v neoprenu?
Ano, je to zakázané. V Anglii jsou dvě asociace. Stará, ve které jsem plaval já, dodržuje pravidla, která byla stanovená, když byla asociace založena. Dodržuje podmínky přeplavby Matthew Webba. Druhá asociace je novější. Chýlí se trochu k modernějším nástrojům. To znamená, že mohou být delší plavky, mohou být třeba i dvě čepice. Pro mě to tedy znamenalo, že musím mít pouze plavky do rozkroku a jednu čepičku, brýle a nic jiného.

Jaké jsou obecně nejvhodnější podmínky, abyste se na plavbu mohli vydat?
Jsou dvě zásadní podmínky. První je teplota vody, která se postupně během léta zvyšuje, a druhá je příliv a odliv, který se řídí stavem Měsíce vůči Slunci.

Vy sám žijete v Pardubicích. Začal jste tady s plaveckým tréninkem?
Ano, tady jsme vlastně už od školky s Radkem Táborským plavali společně, až jsme se dostali do výběru a plavali jsme téměř celý život. Radek měl touhu přeplavat La Manche a vyzval mě, abych mu dělal doprovod. Já jsem si říkal, že s tím nemám problém, že rád pojedu, ale během měsíce se mi to rozleželo v hlavě a rozhodl jsem se, že se to pokusím s ním také zaplavat, když už tam budu. Musel jsem ale začít víc trénovat. Trénink začal v září loňského roku tak, že jsem každý den plaval tři kilometry, v říjnu jsem se pokoušel plavat každý den čtyři kilometry, a tak jsem postupně navyšoval zátěž, až jsem v květnu letošního roku plaval každý den deset kilometrů, respektive pětkrát týdně.

Kromě plavání existuje ještě jiná fyzická příprava?
Na začátku jsem hodně běhal, doplňoval jsem to, ale když už byly zátěže veliké plaváním, tak ostatní věci trochu ustupovaly.

Voda v kanálu je slaná a také studená, může být od 9 po 18 stupňů Celsia.
Já jsem na tom podobně jako vy, takže nemám rád studenou vodu. To byla jedna z největších překážek. Celý rok jsem sprchoval studenou vodou, ale s vlastním otužováním jsem začal až na jaře. Při prvním pokusu ve vodě, která měla 16 stupňů, když jsme byli s Michalem Štěrbou na soustředění v Chorvatsku, jsem zjistil, že se klepu od paty až k hlavě hodinu po každém tréninku. Říkal jsem si, že to bude hodně špatné. Pak jsem jezdil několik týdnu do Prahy na Zbraslav se otužovat. Tam má voda 12 stupňů. Byla mi hrozná zima. Nedokážu si vysvětlit, že když na kanále jsem měl 16,5 stupně, že jsem vylezl a bylo mi vedro a byl jsem zahřátý. Byl jsem tedy namazaný krásně doběla kromě krku, kde jsem se zapomněl namazat, a to jsem měl pak rozdřené do krve.

Kolik kilometrů jste za těch 12 hodin a 11 minut uplaval?
Udává se mezi 40 a 50 kilometry, ale bylo několik hodin, když jsem stál na místě a plaval jsem jak o život, a pak pro změnu přišla krásná plavba, kdy to ubíhalo jedna radost.

Na co jste těch 12 hodin myslel a jaká byla vaše slova, když jste doplaval?
Myslel jsem na to, jak mám plavat, že jsem v pohodě, že nemám žádné trápení, že to chci doplavat. Občas jsem myslel na moji rodinu, že teď tam někde visí na internetu a dívají se, kudy já plavu.

autor: ZAR
Spustit audio