Přeplněné kempy i zachráněný život. Dva pohledy na uplynulé léto

2. září 2018

Prázdniny skončily a počty lidí u vody i na horách klesnou. Jak hodnotí letní sezonu provozovatelé kempů, a jak záchranáři?

Do Jizerských hor, Českého ráje i na další místa v regionu vyrazily na dovolenou desítky tisíc lidí. Provozovatelé rekreačních zařízení zažili sezonu, jako prý dlouho ne. A díky velkému množství lidí měli plné ruce práce také horští a vodní záchranáři.

„Jezdíme kolem přehrady a preventivně dohlížíme na to, jestli se tam neděje něco, co by se tam dít nemělo. Například kdyby se stalo jakékoliv zranění, tak abychom mohli poskytnout první pomoc, nebo když jsou třeba hodně opilí plavci a snaží se někam plavat, tak je upozorníme, že to není v pořádku,“ popsal hlavní činnost jabloneckých vodních záchranářů jeden z nich, Pavel Pažout.

Ten se svým týmem zasahoval letos na jablonecké přehradě také u tonoucího chlapce, který se rozhodl přeplavat celou nádrž. V půlce přehrady mu ale došly síly a dostal křeč. Vodním záchranářům se ho naštěstí podařilo zachránit. Kromě toho v mezičase pečuje vodní záchranka o prostředí u přehrady.

„Třeba teď, když byl nějaký volný čas a udělali jsme objížďku, tak jsme třeba sbírali odpadky kolem pontonu. Protože nám to vadí, tak se snažíme i takto pomoc té přehradě,“ vysvětlil Pavel Pažout.

Hodně lidí bylo nejen u vody, ale také v Jizerských horách.

„V letošní sezoně jsme ošetřili 225 úrazů. Převážná většina těch úrazů je cyklistů, typu zlomeniny a tržné rány,“ uvedl prázdninová čísla horský záchranář Tomáš Prchal.

Organizátoři Třeboňské šlapky zvou na cyklovyjížďku, která otevře jihočeskou cyklistickou sezónu

Kromě cyklistů vyjížděla letos horská služba také často ke koloběžkářům.

 „Tento sport se rychle rozvíjí a těch úrazů přibývá. Jde o poměrně závažná zranění plynoucí z neznalosti jízdy. Jedná se většinou o zlomeniny závažnějšího typu, otřesy mozku a velké odřeniny na větší části těla,“ doplnil horský záchranář Tomáš Prchal.

Na kola vyráželi lidé nejen na turistické cesty, ale také do Bike parku na Tanvaldském Špičáku. Ten se otevřel loni na podzim, letošní letní sezona byla tedy první a podle provozovatele také úspěšná.

„Zatím jsme s návštěvnostní spokojení. Řekl bych, že dokonce i překonala nějaké naše očekávání, se kterými jsme do té letní sezony šli. V průměru je tady přes dvě stě návštěvníků denně,“ vyhodnotil provozovatel Bike parku Petr Bažant. Dobré návštěvnosti podle něj možná přispělo i velké vedro, před kterým lidé utíkali právě do hor.

O velmi úspěšné sezoně mluví také provozovatelé kempů kolem Máchova jezera a majitelé koupališť v celém regionu. Jako výjimečnou sezonu hodnotili uplynulé prázdniny také na Kristýně u  Hrádku nad Nisou.

 „Strašnej frmol a nejobsazovanější co se týká takhle lidí, chatiček, stanů i karavanů. Dokonce jsme už třikrát zavírali kemp, což se nám dřív nikdy nestalo,“ přiblížila provozní kempu Nikola Jarošová.

Spustit audio

Související