Preparátor Michal Štěpánský

19. duben 2013

Možná jste se už setkali s rčením „Jdi se vycpat". Možná vám to už někdo i řekl. Co se za rčením skrývá? To zjišťoval redaktor Českého rozhlasu Sever Tomáš Mařas u preparátora českolipského muzea Michala Štěpánského.

Preparátor zvířat není vlastně nic jiného než chirurg a aranžér, říká preparátor Michal Štěpánský. Na preparátorském stole zrovna „vycpával" severoamerického hlodavce, který je laiky často považován za dikobraza.

„Je to urson kanadský z děčínské zoo. Nejdřív musím stáhnout kůži. Ta se pak očistí, vyčiní a navlékne na model těla.“ vysvětluje preparátor.

Do muzejních sbírek se dostanou k preparaci zvířata buď z úhynů v zoologických zahradách nebo i ze silnic po střetu s autem.

Jak celá preparace probíhá, to si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu...

autor: Tomáš Mařas
Spustit audio

    mujRozhlas

    –  audiosvět Českého rozhlasu na jednom místě

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.