Preparátor Michal Štěpánský
Možná jste se už setkali s rčením „Jdi se vycpat". Možná vám to už někdo i řekl. Co se za rčením skrývá? To zjišťoval redaktor Českého rozhlasu Sever Tomáš Mařas u preparátora českolipského muzea Michala Štěpánského.
Preparátor zvířat není vlastně nic jiného než chirurg a aranžér, říká preparátor Michal Štěpánský. Na preparátorském stole zrovna „vycpával" severoamerického hlodavce, který je laiky často považován za dikobraza.
„Je to urson kanadský z děčínské zoo. Nejdřív musím stáhnout kůži. Ta se pak očistí, vyčiní a navlékne na model těla.“ vysvětluje preparátor.
Do muzejních sbírek se dostanou k preparaci zvířata buď z úhynů v zoologických zahradách nebo i ze silnic po střetu s autem.
Jak celá preparace probíhá, to si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu...
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.