Překvapí Liberec italskou Fiorentinu? Pod Ještědem se inspirují výhrou Sparty nad milánským Interem

20. říjen 2016

Lazio, AS Řím, Udinese, Inter Milán. Slavné fotbalové kluby z Itálie posbíraly na evropské scéně řadu úspěchů, ve svých řadách mají špičkové hráče, pokud ale došlo v posledních sezonách na jejich souboj s některým z českých soupeřů, nedopadlo to pro mužstva z Apeninského poloostrova příliš dobře. Na povedená vystoupení proti italským celkům teď chce navázat Liberec, který se v utkání základní skupiny Evropské ligy utká s Fiorentinou.

Trenér Fiorentiny Paulo Sousa má jasno. Pod Ještědem chce vyhrát, nic jiného prý nebere.

Tahle slova značí velké odhodlání, z italštiny jako takové by se ale jeho soupeřům neměla rozklepat kolena. Naopak zní v posledních měsících a letech hráčům českých celků tenhle jazyk na fotbalových hřištích docela líbezně.

Na italské týmy se jim totiž daří. Naposledy Sparta v Evropské lize vyprášila Inter Milán, a tenhle fakt dodává odvahu i optimismus také Liberci.

„Třeba jsou české týmy pro ty italské zakleté a my navážeme na výhru Sparty. Můžeme překvapit a zvítězit. Jsme schopni hrát se Spartou a oni jsou zase schopní hrát s Interem, takže inspiraci máme,“ zamyslel se liberecký záložník Daniel Bartl.

Ačkoli na to šel trochu kostrbatě, skrz výsledky jiné česko-italské konfrontace se dopočítal, že by i Fiorentina mohla být k poražení. Věří v to i obránce Vladimír Coufal, i když k tomu má jiný důvod.

„Myslím si, že to není v tom, že italské týmy neumí hrát na české. Možná to je i v hlavách a v přípravě na zápasy, protože berou Evropskou ligu berou trošku jinak než domácí soutěž. Četl jsem hodně rozhovorů s italskými hráči a trenéry, že Serie A je pro ně daleko víc, protože to není Liga mistrů,“ řekl Coufal.

Čtěte také

Inter se podle něj nepřipravil na utkání na Letné dobře a téměř se prý porazil sám. Jenže spoléhat na další podcenění ze strany italského mužstva by mohlo být hodně ošidné. Slovan bude muset předvést jeden z nejlepších výkonů v téhle sezoně, aby proti Fiorentině uspěl a oživil naděje na postup ze skupiny.

Zápas začne na stadionu U Nisy v 19 hodin, a na Radiožurnálu poběží celý v přímém přenosu. Ve stejný čas nastoupí také Sparta na hřišti Hapoelu Beer Sheva, pět minut po 21. hodině pak začne utkání mezi Plzní a Astrou Giurgu. Vysílat ho bude ČRo Sport.

autoři: David Nyč , Radek Šamša
Spustit audio