Před 55 lety stanul první člověk na Měsíci. Archivní vzpomínky na slavnou misi amerického Apolla 11

22. červenec 2024

První člověk na Měsíci, 1. část (4:22) – Mýty, omyly a novinky astronomie: 6600 exoplanet (17:57) – První člověk na Měsíci, 2. část (22:57)

Úvodní přehled zajímavostí je tentokrát věnován některým prvenstvím, která prvnímu přistání na Měsíci předcházela – první umělé družici Země, prvnímu živému tvoru na oběžné dráze, prvním živočichům, kteří se ze svého výletu do kosmu úspěšně vrátili, a také prvnímu kosmonautovi a kosmonautce světa. Všechna uvedená prvenství připadla technikům a vědcům tehdejšího Sovětského svazu; dnes už je veřejným tajemstvím, že chtěli mít jako první svého člověka i na Měsíci. Ale tenhle závod prohráli...

Armstrong a Aldrin. První na Měsíci

Mise Apollo 11: Astronaut Buzz Aldrin u maerické vlajky na Měsíci

V roce 1999, při třicátém výročí slavné události, vzpomínal v našem magazínu na první let člověka na Měsíc odborník na kosmonautiku, dnes již bohužel zesnulý, Marcel Grün z pražského Planetária. Jeho vyprávění doplňují úryvky dobových komentářů – z přímého přenosu startu Apolla 11 vysílaného tehdejší Československou televizí a také z přímého přenosu přistání modulu Eagle na Měsíci, vysílaného živě tehdejším Československým rozhlasem.

Spustit audio

Související