Pražské sídliště Jižní Město má nový kostel a komunitní centrum

28. květen 2007

Na sídlišti Jižní Město v Praze byl v sobotu 26. 5. 2007 otevřen nový kostel a Komunitní centrum Matky Terezy. Objekt slavnostně posvětil kardinál Miloslav Vlk za přítomnosti P. Karla Kočího, místního duchovního správce, dalších kněží a sestry Joseph, která zastupuje přímou nástupkyni Matky Terezy. Nechyběla zde ani pražská komunita Matky Terezy a řada věřících. Do oltáře kardinál vložil relikvie Matky Terezy.

Kostel uvnitř komunitního centra je vůbec prvním kostelem zasvěceným Matce Tereze. "Náš úmysl byl postavit nejen kostel, ale otevřené duchovní centrum, centrum hodnot", vysvětlil na úvod slavnosti kardinál Miloslav Vlk. Právě taková místa podle něj na pražských sídlištích chybí. Podobné komunitní centrum již funguje v Nových Butovicích a Arcibiskupství pražské chce ve stavbě těchto "míst setkávání" pokračovat. "Chceme postavit ještě takové centrum na Černém Mostě," uvedl kardinál Vlk.

Součástí centra jsou kromě kostela a sálu kanceláře, klubovny a podzemní garáž. Prostory chce farnost využívat k pořádání kulturních a společenských akcí. V červnu se tu například uskuteční série čtyř koncertů, na třech z nich budou účinkovat děti z místních hudebních škol.

Posvěcení Komunitního centra Matky Terezy

Kruhová stavba komunitního centra rozkládající se na východním okraji jihoměstského centrálního parku vyrostla za pouhý rok a půl. Celkové náklady na tuto stavbu činily zhruba 116 milionů korun, řekl administrátor chodovské farnosti Karel Kočí. Podstatnou část financí zajistilo Arcibiskupství pražské, 25 miliony se na financování stavby zatím podíleli sponzoři a 2 miliony opatřila chodovská farnost, v jejímž vlastnictví komunitní centrum je. Kardinál Vlk osobně díky svým kontaktům získal na tuto stavbu 16 miliónů korun.

Další informace o Komunitním centru Matky Terezy najdete na stránkách www.kcmt.cz.

Spustit audio