Prázdná plocha po bývalé textilaně hyzdí Liberec

10. únor 2012

Co bude s rozlehlým a nevzhledným prostorem v místě bývalé Textilany v Liberci? Na to se ptá mnoho Liberečanů. Areál bývalé Textilany nedaleko centra Liberce nazývají obyvatelé města různě. Třeba obří díra. A to je ještě jedno z nejmírnějších označení.

Negativní nádech všech pojmenování bývalého prostoru Textilany naznačuje, že se lidem nelíbí, že v lokalitě nevyrost ani slibovaný park, ani sportoviště, ani zábavní centrum a že prostor je stále jen nevzhledným staveništěm a tak trochu skládkou kovů a sutin.

Spokojení se vzhledem areálu bývalé Textilany nejsou ani studenti architektury a urbanismu, kteří se často ve svých pracích a analýzách zamýšlejí nad tím, co by se dalo s tímto nevyužitým prostorem dělat.

Svoji studii vypracoval také urbanista Martin Jančík: „Analýza ukázala, že nejvhodnější by bylo ponechat toto území v jeho současné uvolněné podobě, posílit v něm funkce zeleně a volnočasových aktivit. Tímto využitím by získala zejména okolní sídliště.“

A co konkrétně do svého plánu na plochu zasadil? „V tomto prostoru bylo umístěno množství hřišť, například na tenis, víceúčelové plochy, hřiště na malou kopanou, horolezecká stěna a lanový park.“ vypočítává Jančík.

To jsou ale jen teoretické úvahy. Co bude s lokalitou doopravdy? To se ptám na odboru hlavního architekta na liberecké radnici. Petr Kolomazník, vedoucí odboru říká: „Vlastní to společnosti se zahraniční účastí... Měli svůj záměr na obchodní centrum s volnočasovými aktivitami... a protože propásli tu správnou chvíli, dostali se do skluzu oproti ostatním obchodním centům a museli přehodnotit svůj záměr...“

Zatím tedy zůstane prostor bývalé Textilany tak, jak je. Na jak dlouho, to nikdo neví.

autor: sas
Spustit audio