Pravěk v džungli aneb Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla

7. červen 2024

Na nepřístupné náhorní planině v amazonské džungli přežívají zvířata, která jinde už dávno vyhynula. Slavný Doylův román v řadě souvislostí rozebírá Jan Kopecký.

V lomu U Devíti Křížů poblíž Červeného Kostelce na Náchodsku se v 90. letech minulého století našel vůbec první zkamenělý otisk dinosauří stopy v Čechách. Shodou náhod právě v Červeném Kostelci sídlí i nakladatelství Pavel Mervart, které nedávno vydalo knihu Jana Kopeckého „Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla“, obsahující mimo jiné i kompletní román „Ztracený svět“ od tohoto slavného autora, duchovního otce detektiva Sherlocka Holmese.

Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla

Není to detektivka, ale dobrodružný román; jeho hrdiny jsou profesoři Challenger a Sommerlee, lord Roxton a novinář Malone – a také paleontologická věda, respektive její poznatky, které byly tehdy k mání. I Doylova cesta k paleontologii vedla přes zkamenělé stopy dinosaurů, iguanodontů, na které v roce 1909 narazil poblíž své venkovské usedlosti. Když se o rok později na přednášce cestovatele a kartografa Percyho Fawcetta dozvěděl o nepřístupných stolových horách, které ční z amazonských pralesů, rozhodl se iguanodonty oživit. Svůj „ztracený svět“, kde přežívá společenstvo jinde dávno vyhynulých živočichů, umístil právě na takovou náhorní plošinu. Hrdinové románu se stanou jejími zajatci a prožijí řadu dobrodružství nejen s býložravými iguanodonty, ale také s pterodaktyly, opolidmi a masožravými dinosaury.

„Ztracený svět“ je dodnes vydáván; dokonce se stal mateřským dílem pro celý subžánr fantastické literatury, označovaný jako „ztracené světy“. Hodně se o tom dozvíte právě od Jana Kopeckého – jeho polovina knížky je věnována nejen pozadí vzniku Doylova románu, ale i fenoménu „ztracených světů“ jako takových.

Arthur Conan Doyle

Jan Kopecký na úvod zmiňuje literární příběhy s přežívajícími pravěkými tvory, které vznikly ještě před Doylovým románem, a probírá se jeho možnými inspiracemi počínaje postavami, místem i časovým rámcem děje. Následuje přehled českých a slovenských vydání, včetně shrnutí dalších příběhů se stejnými hrdiny a podobnými náměty v Doylově díle. Velká část knihy je věnována adaptacím Doylova románu v podobě kreslených příběhů, filmů nebo seriálů. „Ztraceným světem“ se inspirovali i další autoři a téma rezonuje, jak shrnuje Jan Kopecký, v literatuře i filmu až do dnešních dní. Zajímavým dodatkem svazku je série obrázků, vytvořených ke „Ztracenému světu“ českými ilustrátory – Zdeňkem Burianem, Petrem Modlitbou, Miloslavem Muškátem a Vladimírem Rimbalou. Samotný román je v tomto souborném vydání doplněn původními ilustracemi Harryho Rountreeho, které roku 1912 doprovodily jeho první anglické vydání v magazínu Strand.

Doylův román je i přes odborné nedostatky stále čtivý. Jan Kopecký k němu doplňuje zajímavá fakta a pozoruhodné souvislosti. Pokud je právě tohle váš šálek kávy, pak se „Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla“ bez váhání vydejte.

O knihu Jana Kopeckého „Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla“ z produkce nakladatelství Pavel Mervart s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte až do neděle 23. června.

Jan Kopecký: Za Ztraceným světem Sira Arthura Conana Doyla. Obsahuje také román Ztracený svět od autora Sherlocka Holmese. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2023. ISBN 978-80-7465-631-6.

Spustit audio

Související