Právě teď je nejvhodnější doba pro očkování proti chřipce

4. listopad 2014

Právě v těchto dnech je nejvhodnější doba na očkování proti chřipce. Vakcínu, která může zachránit i život, doporučují lékaři i hygienici. Lidé ale, jak se zdá, nemají zatím k vakcíně proti chřipkovým virům příliš velkou důvěru. V Libereckém kraji se ročně nechává očkovat jen každý dvacátý člověk. To znamená, že očkovat se nechá jen asi 5 procent lidí.

Na očkování panují rozporuplné názory. Mezi lidmi se například rozšířila informace, že kdo se nechá proti chřipce očkovat, může jí hned po vakcinaci dostat. To je podle lékařky a hygieničky Jany Prattingerové nemožné. Co pravdou naopak je, je skutečnost, že očkování funguje jen na pravou chřipku. Před rýmou, kašlem a nachlazením nikoho neochrání.

Dle názoru lékařky Jany Prattingerové dochází k tomu, že bohužel nejen laická, ale i odborná veřejnost slovo chřipka nadužívá. A označuje tak i nemoci, které pravou chřipkou nejsou.

Rizika spojená s chřipkou rozhodně není radno podceňovat. Očkování je podle epidemiologů důležité hlavně pro lidi starší 65 let - pro ně totiž může být chřipka dokonce i smrtelná.

autor: sas
Spustit audio