Praskliny ve zdech! Českolipská radnice nechává staticky zajistit penzion pro seniory

10. červen 2016

Kvůli špatnému podloží vznikly v jednom z pavilonů českolipského Penzionu pro seniory praskliny. Ty jsou na fasádě i vnitřních zdech. Českolipská radnice proto nechává stavbu staticky zajistit. I když v jednotlivých bytech práce neprobíhají, chod zařízení do jisté míry ovlivnily.

Praskliny na zdech se týkají celého areálu penzionu pro seniory. Dělníci pracují především na pavilonu B, kde je situace nejhorší. Zvenku, kde stojí lešení, jsou stále vidět praskliny.

„Tato část budovy pracuje nejvíc. Sesedla. Stojíme na blatech. Uvnitř dělníci vyfrézují celou chodbu, zpevní praskliny. Uvnitř se to vše týká hlavně této části, kde je pětadvacet bytů,“ říká správkyně penzionu pro seniory Marie Oplová a dodává, jak se seniorům po dobu oprav změnil život.

Lešení na opravované stěně objektu

„Klienti byli informováni. Měli jsme setkání s obyvateli, takže vědí, že to bude probíhat šest týdnů, že tu bude postavené lešení.“ Podle Marie Oplové jsou opravy pro seniory určitým omezením, které ale dobře snášejí.

„Vloni jsme provedli drenáž a ztužení základů. V letošním roce už děláme statické zajištění toho objektu,“ vysvětluje místostarosta České Lípy Juraj Raninec z ODS a dodává: „Teď potřebujeme vyspravit mimo jiné spáry a vyměnit skleněné výplně, které jsou poškozené.“

Město nechá v násedujících letech opravit i ostatní části penzionu. Hotovo by mělo být v roce 2019.

Spustit audio