Praskání ohně v krbu, spousta světýlek, zapálené svíčky. Atmosféru Vánoc můžou pokazit nenadálé problémy

21. prosinec 2023

Už jste na chalupě nebo doma podpořili vánoční atmosféru zatopením v krbové vložce nebo kamnech a ejhle, kamna nemají správný tah? Podle čeho koupíte kvalitní eletrická světýlka? Svíčky jsou romantické, ale můžou zahořet. A víte, proč větrat? Vánoční rady jsou tady.

„Pokud nemáte šanci na mechanické čištění, zanedbali jste pravidelnou roční prohlídku spalinových cest kominíkem, můžete zkusit spalinové cesty vyčistit chemicky,“ dává tip Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. „Troufám si tvrdit, že chemické čištění je téměř stejně kvalitní jako mechanické.“

Pravidelná roční prohlídka spalinových cest kominíkem a mechanické čištění je u všech domů v rámci bezpečnosti nutná. Odhalí mnohé závady na komínech. Bohužel existuje spousta chemických přípravků s různými cenami a různou účinností s řádnou podporou marketingu výrobce. 

Žena čistí krb a vynáší popel (ilustrační foto)

Existuje léty prověřený český přípravek. Je směsí neorganických solí a vypadá jako zelený prášek. Při teplotě kolem 600 stupňů Celsia se při hoření začne rozkládat na složky, které mají vlastnosti katalyzátoru. U rozhořených kamen stačí po přiložení 3–6 kg paliva na něj nasypat jednu lžíci.

Při pravidelném používání podle návodu, saze a dehet v komínu časem vyschnou a spadnou do výběrové šachty komína. Totéž se stane i v kouřovodu kamen – saze spadnou do topeniště a částečně vyčistí saze a dehtové usazeniny v topeništi. V každém případě při topení tuhými palivy, dodržujte výrobcem určené bezpečné vzdálenosti, kde můžete palivo skladovat nebo třeba postavit nábytek. Dbejte také na úklid u kamen. 

Aromatické a klasické svíčky 

I když voskové svíčky patří k době Vánoc, dejte si pozor na jejich možné zahoření, používejte nehořlavé podložky nebo misky a udržujte vzdálenost od hořlavých předmětů. Hlavně je nenechávejte bez dozoru.

V posledních letech se k nám dovážejí krásně zdobené aromatické svíčky z Ameriky a dalších zemí. I když hezky voní, obsahují spoustu rakovinotvorných škodlivin, které dýcháme spolu s dětmi a domácími mazlíčky. I když bude domácnost hezky provoněná, může obsahovat více škodlivin než restaurace IV. cenové skupiny v době, kdy se tam mohlo kouřit. Zapalte si je za oknem, na terase, v pergole a rozhodně ne v obývacím pokoji nebo ložnici. Pokud neodoláte, hodně větrejte, zejména při větších návštěvách. A to i u svíček klasických. Hořením ubírají v místnosti kyslík.

Vánoční svíčka (ilustrační foto)

Elektrické svíčky

Na našem trhu vedle zbytku kvalitních českých výrobců, převažují výrobky z Číny. Jejich bezpečnost hlídají pracovníci České obchodní inspekce, ale nemohou být u všech prodejců. Může být nekvalitní zdroj napájení, ale i jednotlivé drátky ke svíčkám a jejich připojení. Doplatila na to už spousta domácností. Přesto je kupujeme, protože jsou nejlacinější.

Už při nákupu se vyplatí dbát opatrnosti. „Výrobky by měly být označené naší značkou CE, že jsou bezpečné a jsou ve shodě. Naproti tomu Číňani ji mají okopírovanou, říkají tomu China Export, je tam rozdíl pouze mezi dvěma písmeny a běžný spotřebitel tento rozdíl nepozná. Doporučuji nekupovat výrobek na poslední chvíli v nějaké tržnici, ale od prověřeného prodejce. Nesvítit celý den, i když dnes, při drahé elektřině, je to možné díky používáním led diod, které berou minimum proudu,“ konstatuje odborník.

Rady na závěr

  • Osvětlení na domě a zahradě vypínejte třeba v čase od půlnoci do čtyř do rána.
  • Kontrolujte teplotu napáječe – zdroje osvětlení.
  • Doma rozsvěcejte na kratší dobu. Zejména před tím, než půjdete spát. Moderní světelné řetězy, svíčky a ozdoby na stromečku vyzařují většinou bílé až modré spektrum světla, které není dobrý pro spánek, jsou na ně citlivé děti i domácí mazlíčci.
Před vánočním domem v Libišanech je obrovská staletá lípa. I ta je celá nazdobená
autor: Jiří Šobr
Spustit audio