Práce na Kyjovské přehradě jsou v polovině. Z nádrže se vyvezlo 7500 kubíků bahna

12. březen 2024 09:41

Ze dna Kyjovské přehrady na Děčínsku vyvezly nákladní automobily tisíce kubíků bahna. Specializovaná firma se teď zaměří na rekonstrukci hráze a betonové výpusti. Opravy mají být dokončené letos na podzim. To se začne i s opětovným napouštěním. Obojživelníci navíc budou mít v opravené přehradě i nové místo pro život.

„Odvezlo se odtud zhruba 7500 metrů krychlových sedimentu – o to se zvětší kapacita té nádrže, která mimo jiné slouží i jako zásobník požární vody,“ popisuje nezávislý starosta Jan Kolář s tím, že těžká technika měla na dně Kyjovské přehrady čtyři měsíce opravdu napilno.

Práce na Kyjovské přehradě jsou v polovině. Z nádrže se vyvezlo 7500 kubíků bahna

Odbahnění muselo být kvůli obojživelníkům hotové do konce února. To se naštěstí podařilo a ze samotné hráze zmizely i staré betonové panely.

„Na celou hráz přijde izolační vrstva, která se dosype podle současných norem. Navrch přijde kamenivo, aby to bylo ochráněno proti těm vlnkám a na čtyřech místech je pamatováno i na přístup do vody po schodištích,“ doplňuje Kolář.

Kromě hráze teď budou dělníci pracovat na tělese betonové výpusti. „To stávající výpustné zařízení projde rekonstrukcí. Bude odbouráno to, co je poškozené a nabetonují se tam prvky tak, aby to bylo celé v pořádku – aby to vydrželo dalších aspoň 50 let určitě,“ upřesňuje Kolář.

Pokud vše půjde podle plánu, pak by rekonstrukce za 15 milionů korun měla být dokončená letos na podzim. Poté začne opětovné napouštění.

Spustit audio

Související