Požární čidlo může zachránit majetek za několik milionů

3. duben 2013

Odložený nedopalek, nebo zapomenuté jídlo na sporáku jsou jedny z mnoha příčin vzniku požárů. Z nedbalosti tak může vzniknout škoda i několik milionů korun. Snížit škody při požárech může požární hlásič za několik stokorun. Jen v loňském roce způsobily požáry v Libereckém kraji škodu za více než 42 miliony korun.

Nedávný požár domu v Novém Boru na Českolipsku způsobil škodu přesahující jeden milion. Hořelo v jednom ze dvou domů, které spolu sousedí. Zatímco v jednom domě se lidé bavili na plese, v druhém hořela půda.

Adéla Vachtová, jedna z nájemnic domu, vzpomíná:

„Tam byla zábava v plném proudu a pak najednou přišel vyhazovač, nebo někdo, a začal křičet, že tam doutná střecha a všichni vybíhali ven. Nejdřív to začalo doutnat a než přijeli hasiči, tak ta střecha vzplála plameny"

Podle Josefa Kočího, velitele novoborských hasičů, kteří u požáru také zasahovali, by škody nemusely být tak veliké, pokud by byl v bytě instalovaný požární hlásič.

„Ten hlásič je na teplo i na kouř. Kdybychom to v tomto případě dostali třeba o pět minut dřív, tak by to bylo mnohem lepší."

Velitel českolipských hasičů Ladislav Vakula doporučuje do domů i bytů hlásiče požárů a čidla, která v konečném důsledku ušetří peníze, když už požár vznikne.

„Z naší praxe a zkušeností víme, že když přijedeme na ohlášený požár, který prvotně zjistí čidlo požáru, jsou škody minimální. Takříkajíc pouze vyvětráme prostor a hasební látku vůbec nepoužíváme. Ten hlásič požáru je zpravidla nastaven na detekci kouře, který je prvotní jev při vzniku požáru."

Dnes se už dá požární čidlo pořídit doslova za několik stokorun. Další možností je požární hlásič, který zašle sms v případě požáru majiteli bytu rovnou na mobil.

autoři: mkp , Tomáš Mařas
Spustit audio