Požár skládky na Liberecku mají hasiči pod kontrolou. Zbytky nechají dohořet

10. listopad 2012

Zřejmě celý víkend bude hořet skládka odpadu v Bulovce na Liberecku. V plechovém skladu hoří asi 2 500 až 3 000 tun textilu kdysi dovezeného z Německa. Ekologicky nejlepší bude nechat skládku řízeně dohořet. Obec už požádala svých 882 obyvatel, aby do konce víkendu raději neotvírali okna. Skládka bude podle hasičů dohořívat dva až tři dny.

Hasiči původně odhadovali, že sklad textilu shoří přes noc a během dneška budou pokračovat jen dohašovací práce, ale ještě ráno byly na ploše zhruba 20 krát 60 metrů plameny sahající do výšky pěti metrů.

„Bylo provedeno měření mikrokamerou. Teploty se pohybovaly okolo tisíce stupňů Celsia. Což je teplota blížící se hodnotě ekologického spalování, jaké používá například liberecká spalovna. V tuto chvíli už probíhá kontrolované hoření, dvě hasičské jednotky dohlížejí, aby se požár nerozšířil,“ přiblížil situaci zasahující důstojník Petr Štajnc.

Na pomoc hasičům dnes také dorazil terénní vůz s demoliční lopatou na dlouhém rameni. Ten likviduje zbytky ocelové konstrukce haly, ve které byl textilní odpad uložený.

Dopoledne začal foukat silný vítr a od místa požáru se do okolních vesnic začal valit kouř. Obce proto vyzvaly obyvatele, aby do konce víkendu raději neotevírali okna.

„Nevíme co konkrétně se nachází v materiálu, který hoří, takže hasiči ráno vyrozumívali obyvatele okolních obcí, aby si dávali pozor a větrali minimálně,“ potvrdil starosta nedalekého Frýdlantu Dan Ramzer / ODS/.

Příčiny požáru se nyní vyšetřují. Hasiči ani policisté zatím nechtějí bez důkazů nic předjímat, podle neoficiálních informací Radiožurnálu ale to vypadá, že požár někdo založil úmyslně. Může být pokračováním série požárů ve Frýdlantském výběžku, při kterých před několika lety neznámý žhář zapálil podobné skládky s textilem z Německa.

„Bohužel není v našich silách skládky hlídat 24 hodin denně. A bohužel zákon utíká daleko za těmi, kteří tyto skládky vlastní,“ uvedl frýdlantský starosta.

Sklad má pronajatý společnost Nisa Recykling. Podle starosty jsou minimálně dvě další haly naplněné. „Doufám, že se tam nic nestane, protože vedle je skládka uhlí. Firma je už dávno převedená na takzvané bílé koně,“ dodal Ramzer.

autoři: sas , bre
Spustit audio