Povodně se jim vyhnuly, tak pomáhají jiným. Obce na Liberecku posílají peníze i dobrovolníky

11. červen 2013

V Libereckém kraji, kterému se pro tentokrát velké povodně vyhnuly, se zvedla velká vlna solidarity mezi lidmi. Jednotlivé obce sbírají peníze, čisticí prostředky, ale i lidské síly, aby mohly pomoci těm méně šťastným ve Středočeském, Ústeckém i Královohradeckém kraji.

Dům rodiny Lukáše Karlíka z Chrastavy povodně zasáhnou pokaždé. Bydlí totiž přímo u řeky Jeřice.

V letošním roce mají zničenou jen zahradu, a tak se Lukáš vydal uklízet spoušť po velké vodě na Nymbursko.

„Vyrazili jsme do zaplavených vesniček, kde došlo k protržení hráze rybníka. Byli jsme přiděleni ke dvěma manželům, měli malý domeček, který je bohužel postavený z vepřovic, takže může dojít k tomu, že statik řekne strhnout,“ popisuje dobrovolník.

Pomáhat jezdí jednotlivci i organizované skupiny. Například ve středních Čechách pracují dobrovolní hasiči z Hejnic. Chrastava zase bude v následujících dnech posílat autobusy s dobrovolníky přímo do obce Kly na Mělnicku. Jede tam i paní Lenka Míšková.

„Rozhodlo to, že už máme zkušenost z povodní z roku 2010, kdy byla postižená i moje obec Bílý Kostel i moje pracoviště Chrastava. Vím, že to určitě nebude žádná dovolená, je to hlavně o čištění a vynášení odpadu i o mluvené s lidmi. Myslím, že už jenom ta naše přítomnost pro ně bude povzbuzením,“ vysvětluje důvody, proč se rozhodla pomáhat.

Chrastava podle starosty Michaela Canova ze Starostů pro Liberecký kraj posílá i humanitární pomoc a finance.

„Poznali jsme před třemi lety, co to znamená, když lidé, na první pohled cizí, pomáhají nám. Jak to pomáhá nejen ekonomicky, ale i psychicky, když ti lidé vidí, že nejsme sami. Poskytneme dar obcím Nový Knín a Křečice ve výši 100 tisíc korun, pomůžou dobrovolníci od nás fyzicky v obci Kly. Navíc právě do Klů se veze i nějaká humanitární pomoc,“ upřesňuje starosta Chrastavy.

Pořádají se sbírky, pomoc nabízí i mateřská škola

Pomocnou ruku nabízí i ředitelka Světlana Bartůňková z Mateřské školy 28. října v Jablonci nad Nisou.

„Pocházím z Litoměřic, které byly v roce 2002 zoufale zaplaveny. Nabídla jsem pomoc mateřským školám v Terezíně, zda by nebylo vhodné sem umístit děti, které nemají teď po dobu evakuace možnost se vzdělávat v mateřské škole,“ vysvětluje ředitelka.

Finanční sbírku pořádají například Mezinárodní centrum duchovní obnovy společně s městem Hejnice na Frýdlantsku a také Nový Bor. K němu se při krajských slavnostech 14. června přidá i krajský úřad.

autor: Eva Malá
Spustit audio