Posílený jablonecký tým zvládl vstup do sezony, Šilhavý hráčům poděkoval

27. červenec 2014

První ligové utkání je často označováno za opravdu důležité. Vstoupit do soutěže tříbodovým ziskem, nebo prohrou, to je sakra velký rozdíl i vzhledem k psychickému rozpoložení pro následující utkání. Fotbalisté Jablonce první kolo Synot ligy zvládli, Brno po trefách Čížka a Pospíšila porazili 2:0, a alespoň trochu tak odrazili tlak, pod kterým je tým po letním hráčském posílení.

„Chtěl bych klukům poděkovat, nebylo to jednoduché, bylo tam velké očekávání ze strany fanoušků a médií. Byl na nás vyvíjen poměrně velký tlak, navíc mají někteří hráči zdravotní problémy. Z tohoto pohledu jsme to zvládli,“ říkal po zápase spokojeně Jaroslav Šilhavý, který včera absolvoval soutěžní premiéru v roli jabloneckého kouče.

A to v tuhle chvíli není nijak snadné zaměstnání, několik zvučných posil i pohárové ambice jsou spojeny s velkým diváckým očekáváním. To ale zkušeného trenéra ze sna nebudí. „Ten tlak je takový, jaký si ho na sebe člověk udělá. Jak už jsem říkal, je tady velké očekávání, přišlo hodně posil, takže se očekává, že budeme mít dobré výsledky. Ale všichni víme, že to nejde hned,“ ví Jaroslav Šilhavý, že je třeba být s nově se budujícím kádrem trpělivý.

Stále je co zlepšovat, ostatně zcela jasně to prokázal právě duel s Brnem. Hosté ve druhé půli měli pár možností k vyrovnání na 1:1. „My jsme věděli, že má Brno dobrý tým. Mají dobrého trenéra a dobře propracovaný systém se třemi obránci. Vědí, co hrát, ve druhé půli tam byly fáze, kdy nás zatlačili, ale i to k fotbalu patří. My jsme to přečkali a nakonec jsme dali rozhodující druhý gól,“ připomíná střelec právě druhé branky Martin Pospíšil, že bez strachu o výsledek hráli Jablonečtí až v závěrečných minutách.

Těšit se ale můžou Severočeši z prvních tří bodů do ligové tabulky, vítězství na úvod soutěže je navíc důležité i v návaznosti na další utkání. „První zápas je vždycky důležitý. Spadl z nás ten největší tlak, povedlo se to. V příštím kole hrajeme v Plzni, času na odpočinek bude dost,“ vysvětloval další nový člen jablonecké sestavy Tomáš Jun, který vinou drobných zdravotních lapálií nastoupil na hřiště až v průběhu druhé půle.

I tak si ale po dlouhé době připsal start v nejvyšší české soutěži. Na ten naopak stále čeká Tomáš Hübschman, který by ale měl být pro další ligová klání trenéru Šilhavému k dispozici.

autor: David Nyč
Spustit audio