Porouchané pouliční lampy mohou lidé v Jestřebí nahlásit přes webovou aplikaci

5. listopad 2015

Nefunkční veřejné osvětlení mohou obyvatelé Jestřebí na Českolipsku nahlásit pomocí nové webové aplikace. Jedná se o interaktivní mapku, na níž jsou vyznačeny jednotlivé lampy. Lidé díky aplikaci nemusí čekat na úřední hodiny a mohou informovat o poruše ihned, jak ji zjistí. A také si snadno ověří, zda už je konkrétní lampa opravená.

„Tady je mapa se všemi lampami, které máme v Pavlovicích, Újezdě a v Jestřebí,“ ukazuje starosta Jestřebí Karel Schreiner na obrazovce počítače.

Lampy jsou na mapě vyznačené jako malá kolečka. Když jsou červená, znamená to, že poruchu už někdo nahlásil.

Když chce někdo z obyvatel upozornit na závadu novou, klikne na kolečko a vyplní elektronický formulář. Tam napíše třeba to, zda lampa nesvítí, nebo jenom bliká, kontaktní údaje a podobně. Nakonec klikne na ikonu „ohlásit“ a i tato lampa se v mapce zbarví do červena.

E-mail s nahlášenou poruchou dostane elektrikář, který má veřejné osvětlení na starost.

„Jestliže je to něco jednoduchého, tak to opraví rychle, jestliže je to něco složitého a musí na to objednávat nějaké náhradní díly, tak to samozřejmě trvá déle,“ podotýká Schreiner.

Aplikace funguje od září a lidé už ji několikrát využili, i když podle referentky obecního úřadu v Jestřebí Marie Kellnerové stále většina dál upřednostňuje tradiční cesty, jak na nefunkční lampy upozornit.

„Většina lidí, kteří nahlašují poruchy, jsou staršího věku a třeba nemají internet a nedostanou se do té aplikace. Tak buď volají, nebo to sem přijdou na úřad nahlásit osobně,“ říká úřednice.

Aplikaci si lze rozkliknout na webových stránkách obce Jestřebí zde.

autoři: ČRo , Tomáš Mařas
Spustit audio