Populaci vlků na Českolipsku sledují 'vlčí hlídky', pomáhají i v boji s pytláctvím

4. duben 2016

Několikrát do měsíce se na Českolipsku, v okolí Břehyňského rybníka, prochází takzvané vlčí hlídky. Jsou to skupiny proškolených nadšenců a milovníků přírody z celé republiky, kteří tu sledují pohyb vlků. Právě v okolí Národní přírodní rezervace Břehyně - Pecopala je největší populace vlků u nás. Přítomnost hlídek může často odradit i pytláky.

Vlčí hlídky se vydávají do okolí Břehyňského rybníka a pátrají po pobytových znacích vlků – tedy především po jejich trusu.

Zatím ale nachází hlavně trus psí, který se od vlčího liší tím, že neobsahuje chlupy a zbytky kostí, vysvětluje koordinátorka hlídky v Podbezdězí Alena Fousková.

Hlídky se nemusí prodírat hustým křovím, naopak, pohybují se většinou po běžných asfaltových cestách.

„Je to proto, že v borůvčí se pobytové značky hledají špatně. Kromě toho, vlci rádi chodí neslyšně, a proto chodí po cestách a tam pak zanechávají na krajích cest svoje pobytové znaky," popisuje Alena Fousková.

Jiří Beneš je koordinátor vlčích hlídek po celé České republice. Dobře zná i vlčí populaci v okolí Břehyňského rybníka.

„Loni na podzim se podařilo na fotopast zachytit smečku čítající minimálně sedm jedinců v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Smečka se skládá z alfa páru, který se rozmnožuje. Rozmnožování se povedlo dokázat dva roky po sobě, bylo to v roce 2014 a 2015," říká.

Během dne je ale zahlédnout vlka skoro nemožné.

„Vlci se přes den moc nepohybují a jsou spíše někde schovaní. Aktivní jsou pak za soumraku. Kromě snahy zmonitorovat pohyb šelem je posláním těchto hlídek i prevence proti pytláctví. Právě pytláctví je ten největší problém, se kterým se nejenom vlci, ale i další velké šelmy u nás potýkají,“ dodává Beneš.

Cesta zavedla vlčí hlídky i k místu, kde se už se důkaz o pobytu vlků našel. Při bližším pohledu pak v trusu skutečně nechybí chlupy, a dokonce i zbytek kosti.

autoři: Anna Maňourová , Tomáš Mařas
Spustit audio