Policistu, který měl mít doma součásti k výrobě výbušnin, jablonecký soud nepotrestal

29. květen 2015

Okresní soud v Jablonci nad Nisou policistu, který doma podle obžaloby uchovával části k výrobě výbušnin, nepotrestal. Případ postoupil jako přestupek báňskému úřadu v Praze. Generální inspekce bezpečnostních sborů v jeho bytě ve Velkých Hamrech před dvěma lety našla znehodnocené granáty, nefunkční rozbušky, chemikálie a další díly, které se dají zneužít k výrobě výbušnin.

Státní zástupce Martin Tvrdík s postoupením případu báňskému úřadu nesouhlasí a proti rozhodnutí soudkyně podává stížnost.

„Mám za to, že úmyslem bylo vyrobit systém, který by fungoval. Veškeré jeho snahy směřovaly k dotažení jeho výzkumu, jeho koníčku do funkční podoby. Právě proto měl rozbušky, kleště, shromažďoval chemikálie, které měly vlastnosti, že by se z nich dala vyrobit zbraň hromadně účinná,“ zdůvodnil.

Státní zástupce navrhoval podmínečný trest a zákaz činnosti v ozbrojených sborech.

Policista byl obžalovaný z nedovoleného ozbrojování a hrozilo mu až pět let vězení. Vinu odmítá a požadoval zproštění obžaloby.

Materiál, který měl podle obžaloby sloužit k výrobě výbušnin, našla během razie Generální inspekce bezpečnostních sborů v bytě policisty ve Velkých Hamrech.

Z panelového domu kvůli tomu evakuovala 30 lidí. Muž se sousedům následně omluvil dopisem s tím, že šlo o nedorozumění.

autor: Eva Malá
Spustit audio