Policie zadržela muže, který dodával na sever Čech lihoviny s metylalkoholem

9. říjen 2012

Severočeští policisté ve spolupráci s celníky zadrželi muže, který měl do Čech dopravovat otrávený alkohol z Moravy. Pětačtyřicetiletý muž měl sklady alkoholu s obsahem metanolu v Praze, ve středních Čechách a především na Liberecku.

Údajného dodavatele našla policie na základě spolupráce s Celní správou. Ta muže sledovala už delší dobu, původně kvůli cigaretám. Ty měl muž pašovat nebo distribuovat.

Policisté provedli prohlídky na několika adresách - na Liberecku, v Praze a také ve Středních Čechách. Našli nejen cigarety, bylo jich zhruba čtyřicet dva tisíc kusů, ale také nelegální lihoviny, celkem šest tisíc litrů tvrdého alkoholu, z nichž polovina obsahovala metanol. Muže policie zadržela, soudkyně ho ale nenechala vzít do vazby, a tak je muž vyšetřován na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí až pět let vězení.

Hlavní úkol policie je teď zjistit, kam muž alkohol dodával a kam se mohly dostat lahve s nelegálním, a tedy možná i otráveným, alkoholem. Ačkoliv polovina lahví metanol neobsahovala, je potřeba najít nejlépe všechny lahve a ty pak zničit nebo prozatím alespoň dostat z trhu. Důležité je také najít člověka, který byl na dodavatele ze Semilska napojený. Pravděpodobně jde o jednotlivce nebo skupinu lidí ze Zlína. Po nich už teď pátrá zlínská policie.

Celý případ odhalení dodavatele alkoholu souvisí s jednou otravou metanolem na Semilsku - šlo o šestatřicetiletého muže, který vypil několik skleniček z údajně originální lahve s etiketou Tuzemáku. Později se ale sám přiznal, že si láhev sám dolil nelegálním alkoholem, který měl doma v načatém barelu. Policisté barel zabavili a zjišťovali, odkud pochází. Bylo to pravděpodobně ze Semil, což přivedlo policisty právě na souvislost s dodavatelem, kterého pak zadrželi.

autor: sas
Spustit audio