Policie v Jablonci nad Nisou kontrolovala chodcům reflexní prvky

17. listopad 2016

Vidíme se? To je název preventivní akce, při které dopravní policisté v terénu zjišťují, jak si za necelý rok zvykli chodci na nový zákon, který jim ukládá povinnost mít při cestě po tmě na sobě reflexní prvky.

Ve středu večer se vydala hlídka za reflexními páskami a odrazkami do Jablonce nad Nisou. Reflexní pásku, odrazku, neonovou bundu se svítícími pruhy. Alespoň něco z toho na sobě musí mít všichni chodci, kteří se po setmění pohybují na silnici mimo obec.

Nařízení platí od února, což už je podle policie dostatek času na to, aby si na to lidé zvykli. Hlídky proto pomalu přecházejí od dobře míněných doporučení k pokutovým blokům.

Poslední šancí pro neoznačené chodce je preventivní varovná akce s názvem Vidíme se. Ve středu večer na ni dopravní policisté vyrazili do Jablonce nad Nisou.

Dopravní hlídka stojí na Turnovské ulici, úplně na konci města. „Chodívají tudy hlavně o sobotách spousty lidí,“ vysvětluje vedoucí dopravní policie Libreckého kraje Jan Frieser, proč si ke kontrole vybrali právě toto místo.

Policisté začnou chodce bez reflexních prvků pokutovat

Policie se doteď snažila lidem bez reflexních prvků po dobrém domlouvat. A hlavně je také informovat o tom, co vlastně reflexní prvek je.

Pokračuje kapitán Jan Frieser: „Funkci reflexního prvku nesplňuje třeba mobil nebo baterka. Dále doporučujeme, aby chodci měli reflexní prvek na straně přivrácené středu vozovky, a to tak, aby byli vidět ze všech stan. Nejlepší umístění je na zápěstí nebo na kotníku, protože světlomety aut svítí na dálku spíše při zemi,“ doplňuje.

Naprostá většina chodců nařízení a jeho důvody přijala. „Ty ostatní budeme pokutovat,“ říká policista. Neoznačený chodec může dostat pokutu až 2 tisíce korun.

autor: sas
Spustit audio