Policie stíhá kvůli kauze s odměnami v Libereckém kraji 11 osob, z toho devět bývalých radních

27. únor 2013

Zastupitelstvo Libereckého kraje opustili čtyři zastupitelé, Stanislav Mackovík z KSČM a tři sociální demokraté Zdeněk Bursa, Pavel Petráček a Martin Sepp. Tyto tři muže stíhá protikorupční policie kvůli neoprávněnému pobírání odměn v krajských firmách.

Odměny za práci v dozorčích orgánech se pohybovaly od 10 do 45 tisíc korun. Například Zdeněk Bursa údajně za tři roky neoprávněně vyinkasoval více než 300 tisíc korun. Celkem obvinila policie ve spojitosti s odměnami 11 lidí.

„Obvinili jsme celkem 11 osob, z nichž devět osob jsou bývalí členové rady Libereckého kraje. A týká se to neoprávněného pobírání odměn. Celková vyčíslená škoda je 850 tisíc korun,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Bývalou radu Libereckého kraje policie viní také ze schválení vyplácení odměn uvolněným zastupitelům i přesto, že to bylo v rozporu se zákonem o střetu zájmů.

Jeden z nově zvolených zastupitelů Jaroslav Podzimek z ČSSD je také spojený s kauzou odměn. I on se zodpovídá ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Přemýšlel jsem nad tím taky. Já osobně spíš vidím presumpci neviny. Pokud jsme někde udělali chybu, že jsme někde rozhodli nebo schválili jako rada něco, co nemělo být, že to dokážeme vysvětlit nebo napravit nebo nějakým způsobem řešit,“ uvedl.

Například českolipská nemocnice přišla kvůli vyplácení neoprávněných odměn zhruba o 600 tisíc korun, teď chce ale své peníze dostat zpět. S bývalým radním Pavlem Petráčkem jedná o navrácení odměn ředitel nemocnice Petr Chmátal.

„Jsme spolu dohodnutí. Poskytoval jsem mu údaje o výši částek i nemocniční konto, na které je možno poslat peníze,“ přiblížil ředitel. Pokud bývalí členové dozorčí rady odměny nevrátí, chce je nemocnice vymáhat.

Podle hejtmana Martina Půty by měl být tento případ ponaučením pro ostatní. „Já věřím, že si to budou všichni pamatovat, kdyby zase někoho náhodou napadlo, že by si chtěl nechat vyplácet odměnu někde, kde to podle zákona o střetu zájmů není možné,“ uzavřel.

autor: Eva Malá
Spustit audio