Policie obvinila libereckou primátorku kvůli odměnám pro politiky

12. červen 2012

Vyšetřovatelé z oddělení hospodářské kriminality v Liberci obvinili tři lidi z porušování povinnosti při správě cizího majetku kvůli vyplácení odměn v Krajské nemocnici v Liberci.

Podle obvinění policie liberecká primátorka Martina Rosenbergová, krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa, oba dva z ČSSD, a generální ředitel Krajské nemocnice v Liberci Jiří Veselka neoprávněně vypláceli třiceti tisícové odměny uvolněným členům zastupitelstva v dozorčí radě nemocnice. Teď jim hrozí podmíněný trest v trvání půl roku nebo zákaz činnosti.

Podle policejní mluvčí Libereckého kraje Vlasty Suchánkové jeden z podezřelých předložil na valné hromadě Krajské nemocnice Liberec návrh na přiznání odměn za výkon funkce v dozorčí radě a zbylí dva podezřelí návrh schválili.

A tak byly přiznány odměny za výkon funkce v dozorčí radě uvolněným zastupitelům za Liberecký kraj a Statutární město Liberec. Podle policie ale jde o střet zájmů, a lidem, kteří zastupují kraj nebo obec ve společnostech, ve kterých vlastní podíl, odměna nepřísluší.

Všichni tři obvinění odmítají a jsou připraveni se bránit. Podle nich při rozhodování o odměnách nedošlo ke spáchání přečinu a jde o spor dvou právních názorů.

autor: Eva Malá
Spustit audio