Policie na Českolipsku řeší střety cyklistů s auty i s chodci. A dokonce i s bezohlednými bruslaři na cyklostezkách

11. květen 2015

Poslední případ kolize cyklisty s chodcem se stal před měsícem v České Lípě, kdy srazil tříleté děvčátko a z místa ujel. Českolipská policie řeší ročně několik desítek případů dopravních nehod cyklistů. Přestože se jich jen minimum stane na cyklostezkách.

„V roce 2014 bylo nehod padesát sedm, z toho padesát jedna cyklistů bylo lehce zraněno," vypočítává vedoucí Českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl a dodává: „Pro nás je černým rokem rozhodně rok 2013, kdy jsme vyšetřovali velké množství dopravních nehod, při kterých došlo k šedesáti šesti zraněním lehčího typu u cyklistů. Šest jich bylo těžce zraněno a dokonce tři cyklisté na místě dopravní nehody zemřeli."

Tragicky skončil i střet cyklisty s chodce na jedné z českolipských cyklostezek. „V roce 2013 jsme vyšetřovali jednu dopravní nehodu, při které došlo ke střetu cyklisty s chodcem. Při této dopravní nehodě cyklista posléze zemřel."
„My vyrazíme na cyklostezku, když je hezky a čas. Co se disciplíny na cyklostezkách týče, tak nejhorší jsou bruslaři. Nekoukají se za sebe, jsou bezohlední, jezdí vedle sebe. Pěší jsou na tom podobně, ale pořád je na prvním místě bezohlednost bruslařů," stěžují si na bruslaře Simona Bůžková a Libor Kořínek.

Bruslařům se zase naopak nelíbí, jak se chovají cyklisté. „Hodně mi vadí cyklisté, kteří se chovají dost neomaleně, někdy až hulvátsky, Nemají tendenci se vyhýbat. A pěší, ty si myslím, že by neměli na ty cyklostezky chodit vůbec."

„Na kombinované stezky pro cyklisty a chodce samozřejmě můžou chodci i cyklisté, může tam i pejskař, ale chodec s tím psem by neměl ohrozit cyklistu, což vyplívá přímo ze zákona. Takže i rodiny, které se jdou na cylostezku projít třeba s kočárkem, tak by měly respektovat pravidla silničního provozu. Dokonce i zákon na to pamatuje, že by v nepřehledných úsecích měli jít za sebou a ne vedle sebe tak, aby zablokovali celou stezku."

Zatímco na stezku pro cyklisty nesmí pěší a naopak, bruslaři jsou v tomto ohledu určitou vyjímkou. „Bruslaři jsou ve smyslu zákona chodci. Pokud je stezka pouze pro cyklisty, tak na tuto cyklostezku může i bruslař, ale tento bruslař může i na stezku pro chodce."

Spustit audio