Pokuty z Německa míří do Čech

19. leden 2010

Zmačkat a zahodit pokutový bloček. Tak tohle se už brzo nemusí vyplatit v Německu. Německá policie chce začít už letos předávat nezaplacené pokuty do Čech. České úřady je pak budou vymáhat, a to i s pomocí exekutorů. U našich západních sousedů se přitom platí i za přestupky, které u nás vůbec neexistují. Na co si dát pozor?

Málo známou skutečností pro české řidiče jsou "zóny životního prostředí". Ty platí od nového roku už ve 40 městech Německa. Do jejich center nesmíte vjet, pokud nemáte zelenou plaketu s označením, že váš vůz splňuje požadavky na euronormu číslo 4. Jinak vám hrozí pokuta 40 euro. Pokud v této zóně zaparkujete, pak budete muset za tento přestupek vydat dalších 35 euro. Plakety musejí mít povinně i zahraniční vozidla. Nejjednodušší způsob zakoupení je přímo v Německu na stanicích technické kontroly. Na označení zón životního prostředí si musíte dávat pozor především ve starých spolkových zemích. V Sasku tyto značky ještě umístěny nebyly. Jejich zavedení v Drážďanech a Lipsku je ale otázkou pouze několika měsíců.

Dalším častým přestupkem je telefonování za volantem - zaplatíte 40 euro.

Jízda pod vlivem drog - až 1500 euro, čtyři trestné body a 3 měsíce zákazu řízení.

Alkohol za volantem - povolena je hranice 0,5 promile, ale nesmíte spáchat dopravní nehodu.

Překročení rychlosti o 26 až 30 km/hod. - mimo obec 80 euro, v obci 100 euro a tři trestné body.

Pokutu můžete dostat i za u nás neznámý přestupek - dodržování bezpečné vzdálenosti od vozidla před vámi. A to už při jízdě nad 80 km/hod, pokud bude vaše vzdálenost od vozidla před vámi menší než 20 metrů (méně než čtvrtina rychlosti na tachometru) A tom případě hrozí pokuta 75 euro. V případě kdy bude vzdálenost mezi vaším vozem a vozidlem před vámi menší než 5 metrů, bude vás stát pokuta 320 euro, 3 měsíce zákazu řízení a čtyři trestné body.

Takže pozor! Bezpečné návraty domů vám přeje Český rozhlas Sever.

autor: Jitka Oleárníková
Spustit audio