Pokud Liberecký kraj nedostane příspěvek na dopravu, obrátí se na soud

19. květen 2011

Stát nemá podle slov Miroslava Kalouska povinnost financovat ztráty regionální železniční dopravy. Ministr financí prohlásil, že dohoda mezi kraji a úřednickou vládou Jana Fischera není právně závazná. Například pro Liberecký kraj by to znamenalo, že by některé vlakové spoje musel omezit a jiné dokonce zrušit.

Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že stát nemá povinnost financovat ztráty regionální železniční dopravy. Tehdejší memorandum mezi kraji a kabinetem teď posoudí odborníci, a pokud jeho neplatnost potvrdí, tak stát tyto dotace výrazně omezí nebo zruší. Už letos jsme spadli do období, kdy ministr financí dotace zmrazil, takže Liberecký kraj příspěvek 90 miliónů na regionální vlakovou dopravu nedostal. Čekáme, co bude dál, zmiňuje se náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

„Ty peníze momentálně v rozpočtu nemáme, nevidíme na ně a nesouhlasíme s tím, protože pro Liberecký kraj je veřejná doprava páteřní sítí, spoléháme na to a dáváme do toho sami hodně peněz z vlastních zdrojů a měli bychom problém – tak jako ostatní kraje.“ říká Martin Sepp.

Liberecký kraj v letošním roce omezovat nebo rušit vlakové spoje nechce. Nicméně připouští, že v příštím roce se bude potýkat s velkými problémy. Nejvytíženější spoje v kraji jsou Liberec-Tanvald a také Liberec-Hrádek nad Nisou. I méně vytížené vlakové spoje jsou ale velmi důležité. Asociace krajů České republiky v současné době s vládou jednají. Pokud by vláda zastavila financování regionální železniční dopravy, tak kraje budou plnění dohody vymáhat soudně.

autor: Eva Malá
Spustit audio