Pojďte s námi do královéhradecké Bazalky. A jak název napovídá - zaměříme se na zdravou výživu

Už víte co budete vařit tuto sobotu? Ne? Pak tu pro vás máme dobrý tip. Co byste řekli tomu, kdybychom vám nabídli brynzovou polévku, zeleninové špízy, salát s hořčičným dresinkem, polentový koláč se špenátem nebo jablečný nepečený koláč s ořechy?

Možná už trochu tušíte, kam touto nabídkou míříme - a čemu se budeme tuto sobotu po 11. hodině věnovat. Zavedeme vás do královéhradecké Bazalky - a jak už název napovídá - zaměříme se na zdravou výživu.

V zásadě na to, jak jíst zdravě, může přijít snadno každý sám, ale možná i vy jste to vzdali, protože nevíte, jak se některé suroviny zpracovávají a na co se hodí. Pokud se tohle týká právě vás - udělejte si čas tuto sobotu - těší se na vás Zdena Kabourková.

1. Brynzová polévka - letní chladné dny a pro zahřátí pro ty, co milují brynzu
200g brynzy
800 ml vody
75 g těstovinové rýže nebo kuskus
20 g maizena - kukuřičný škrob
2 hrstě nasekané petrželky
dle chuti pepř černý, sůl

2. Polentový slaný koláč se špenátem
Polenta 1 minuta - dle návodu + dochutit vodu solí, kořením Wurzl, petželka na drobno, olivový olej
Náplň: 300 - 400 g čerstvý špenát nebo mražený listový
1 ks červená cibule na kolečka
2 ks vejce
100 ml smetana
30-50 g sýr dle chuti parmazán
sůl, pepř, bambova sůl

Polentový slaný koláč se špenátem

3. Zeleninový salát s hořčičným dresingem
Různé druhy listových salátů - římský, rukola, polníček, listy červené řepy
najemno na nudličky mrkev, řervená řepa, bílá ředkev
na větší kousky okurka, rajče, paprika - co zahrada v té chvíli vydá
Dresing: olivový olej, hořčice z celých zrn, umeocet, balzamikový ocet, agávový sirup, provensálské koření nebo čerstvá bazalka

4. Zeleninový špíz s nastavovanou bramborovou kaší dýní Hokaido
2 ks papriky různé barvy
2 ks cibule
1/2 malé cukety - pokapat sójovou omáčkou Shoyu
150 g uzeného tofu (seitanu, robi masa) - naložit do sójové omáčky, oleje, česneku a koření
12 ks oliv
500 g brambory
1 ks cibule
1 polévková lžíce oleje
1/4 dýně Hokaido

Nepečený jablečný koláč

5. Nepečený jablečný koláč
Spodní část: 300 g kešu ořechy
100g slunečnice
100g vlašských ořechů
2 polévkové lžíce vody
Jablečná náplň: 700 g jablka
20g psylia
70 g rozinek
50-100g agávového sirupu
špetka skořice
Poleva: 10 g nepraženého kakaa
20 g kokosového tuku
20 g agávového sirupu

Jídelna a prodejna zdravé výživy Bazalka v Hradci Králové
Jídelna a prodejna zdravé výživy Bazalka v Hradci Králové
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.