Pohlavní choroby jsou v Česku na vzestupu. Podle odborníků se lidé se málo chrání

2. červenec 2017

Za posledních deset let vzrostl v Česku počet nakažených pohlavními chorobami. Více se šíří syfilis, kapavka i HIV. Podle epidemiologů ze Státního zdravotního ústavu za to může zejména nezodpovědné chování lidí. Ti si nedostatečně prověřují své sexuální partnery a při náhodném styku málo používají kondom.

U kapavky bylo loni evidováno dvakrát více případů než v roce 2011, vyplývá z údajů Státního zdravotního ústavu.

Stoupá také počet infikovaných HIV. Loni jich bylo 266, přitom do roku 2006 nikdy roční přírůstek nepřesáhl stovku. Přibývají i ti, kteří jsou HIV pozitivní a k tomu mají i další pohlavní choroby.

„Většina těch onemocnění jsou čerstvá. To znamená, aktuálně jsou ti pacienti nemocní, mají obtíže, které třeba nerozpoznají a nerozpoznají je ani jejich sexuální partneři, a pak se to onemocnění šíří," přibližuje Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu.

Nejčastějšími pacienty jsou podle ní muži, kteří mají sex s muži. „Riziko, i když je menší, zůstává ale i v heterosexuální populaci," upozorňuje Zákoucká.

„K onemocnění nějakou pohlavně přenosnou chorobou může velmi snadno vést rizikový sexuální kontakt. To znamená neznámý partner a nechráněný sex," dodává.

Jedinou ochranu proti pohlavně přenosným chorobám představuje podle zdravotního ústavu naprostá partnerská věrnost a případně používání kondomu.

Spustit audio