Počítače vyměnily za výtvarné potřeby. Některé děti strávily pololetní prázdniny na příměstském táboře

29. leden 2016

Současné děti si často volný čas bez moderních technologií neumějí představit. Na dnešním příměstském táboře v Oblastní galerii v Liberci, v bývalých městských lázních, se ale přesvědčily o tom, že k zábavě stačí i obyčejnější věci: třeba vodovky, pastelky, nůžky nebo papír.

Na tvůrčím příměstském táboře pod vedením lektorek tvořily děti ve výtvarných dílnách. „Z doslechu vím, že je to horší než dřív, že děti nemají tak vyvinutou motoriku,“ odpovídá na otázku, zda děti, které tráví hodně času u počítače, jsou méně tvůrčí, méně zručné a méně komunikativní, lektorka Michaela Říhová. „Na druhou stranu tady na kurzech děti jsou děti zručné a šikovné,“ dodává.

Psychologové se shodují na tom, že pro děti je počítač často nepostradatelný, v některých případech ho musejí používat i ve škole. Neměly by ho ale podle jejich názoru užívat, kdykoliv se jim zamane. Pro některé děti byl dnešní volný čas strávený bez počítače příjemným překvapením. „Záleží, jak jsou vedené z domova,“ říká vedoucí lektorka kurzů Petra Kašková, „ale většinou jsou překvapené, co všechno se tu dá dělat.“

autor: sas
Spustit audio