Počet nehod na silnici z Jestřebí na Mladou Boleslav klesá. Přesto přibydou bezpečnější křižovatky

12. leden 2015

Počet nehod na silnici I/38 mezi Jestřebím na Českolipsku a Mladou Boleslaví klesá. Před čtyřmi roky označili odborníci silnici jako jednu z nejnebezpečnějších v republice. Od té doby se tam udělalo několik bezpečnostních opatření. Přestože se počet nehod snížil na 22, přibylo tragických následků.

Jestliže řidiči pojedou z České Lípy směrem na Mladou Boleslav, projedou Doksy a budou směřovat k obci Obora. Před ní je esovitá zatáčka, která jde do mírného stoupání. Celá zatáčka je vyplněná plnou čárou. I tady se našli řidiči, kteří riskovali a v zatáčce předjíždí i auta, která jedou maximální povolenou rychlostí 90km/hod.

V Oboře platí maximální povolená rychlost 50km/hod. Většina těch, kteří do obce vjeli, měla o něco větší rychlost.

Častěji chybují mladší řidiči s výkonnými vozy

„Úsek znám. Dávám si pozor, takže vím, co se tam může stát. Často tam běhá zvěř, ale setkávám se i se spoustou řidičů, kteří nedodržují předpisy, předjíždějí na plné čáře, nedodržují rychlost. Co se týče řidičů, kteří nedodržují rychlost, tak to jsou většinou novější a silnější auta a mladší řidiči,“ popisuje zkušenosti s jízdou jeden z řidičů.

V posledních letech na silnici došlo k několika bezpečnostním úpravám. Například ke snížení rychlosti na 70 km/hod na křižovatce v Jestřebí, stejně jako při průjezdu okrajem Doks.

V Oboře je také nově upravená křižovatka se silnicí směrem na obec Okna. Na cestě se snížil i počet reklamních poutačů.

Nehod ubylo, mrtvých přibylo

„Dopravní nehodovost na silnici mezi Jestřebí a obcí Bezděz klesla. V roce 2011 to bylo 31 nehod. V roce 2012 to stouplo na 43, poté 36 a v loňském roce jen 22 nehod. Jiná situace je u jejich následků. Ačkoliv nehody klesají, následky se nám bohužel v loňském roce a v roce 2013 zvedly,“ vypočítává vedoucí českolipského dopravního inspektorátu Martin Markl.

Minulý rok, při pouhých čtyřech nehodách, zemřelo pět lidí. Na silnici z Jestřebí k obci Bezděz totiž přibydou další bezpečnostní opatření.

„V Jestřebí se připravuje okružní křižovatka. V letošním roce se bude provádět kompletní rekonstrukce křižovatky na silnici 38 u Starých Splavů, včetně snížení rychlosti, vybudování místa pro přecházení, včetně dělících ostrůvků a počítá se s odbočovacím pruhem do Starých Splavů ze směru od České Lípy.“

Kromě toho, že policie na této silnic kontroluje v rizikových místech dodržování nejvyšší povolené rychlosti, k bezpečnosti by měl přispět i plánovaný obchvat dokské křižovatky.

Spustit audio