Počasí zastavilo sněžná děla na Ještědu, sezona začne později

12. prosinec 2013

Sněžná děla na Ještědu a v okolí se kvůli oblevě zastavila. Začátek lyžařské sezony, původně plánovaný na tento víkend, se tak odkládá.

Ještědský skiareál je prázdný. Vleky stojí, protože nesněží. Uprostřed sjezdovky se sníh střídá s blátem.

„Přípravy byly v plném proudu, teď jsme zasněžování přerušili. Vývoj počasí vypadá tak, že by ke konci týdne alespoň v noci mělo mrznout, takže znovu rozjedeme na plný plyn naše zasněžovací systémy," řekl ředitel areálu Jan Svatoš.

Původně měla sezona začít o tomto víkendu. Provozovatel skiareiálu ale potvrzuje, že se to nepodaří. Rád by ale zahájil příští víkend, tedy 21.prosince, aby na vánoční svátky byl celý areál v provozu.

Skiareál Ještěd připravil pro návštěvníky dvě novinky.

„Více pokladen na centrálním parkovišti tak, aby návštěvníci, kteří přijedou v tom největším náporu, byli co nejdříve odbaveni a nemuseli čekat a co nejrychleji lyžovali," dodal Svatoš. A druhou novinkou jsou ski busy z Černého mostu v Praze až přímo ke skiareálu.

Pro nejmenší návštěvníky je k dispozici dětský park, který má provázkový vlek a pohyblivý pás. Tam také probíhá výuka. Pro děti, které už lyžují, je připravená sjezdovka Bucharka, pro rodiny s dětmi pak sjezdovka na pláních.

Na Ještědu začne lyžařská sezona nejdříve 21. prosince. Na Jablonecku a Semilsku, kde je sněhu víc, chtějí spustit vleky už o tomto víkendu v sobotu 14. prosince. To se týká Rokytnice, Harrachova, ale také třeba Tanvaldského Špičáku.

autoři: nib , sas
Spustit audio