Počasí stále komplikuje dopravu v Libereckém kraji

17. únor 2012

Dopravu v Libereckém kraji stále komplikuje špatné počasí. Ani předpověď na víkend není dobrá. Největší problémy jsou stále v západních Krkonoších, na Harrachovsku, Semilsku a také u Lomnice nad Popelkou a v Jablonci nad Nisou.

Silničáři bojují s návaly sněhu, na horách ho napadlo velké množství a do toho asi před hodinou začalo pršet se sněhem. Sníh masivně měkne a tvoří se zhruba třiceti centimetrové vyjeté koleje. Aby uvolnili cesty, musí silničáři používat frézy, které rozšiřují sněhové mantinely a těžkou techniku s pluhy. Navíc musí čelit nátlaku podnikatelů, kteří před víkendovým náporem lyžařů chtějí upravit právě tu jejich cestu.

Neprůjezdný pro kamiony je stále hraniční přechod mezi Harrachovem a Polskem. Během dne by se ale mohl otevřít. Pro kamiony je také uzavřený úsek mezi Desnou a Kořenovem. U Lomnice nad Popelkou se zase tvoří sněhové jazyky a uvízly tu kamiony.

Na Semilsku jsou uzavřené ještě čtyři silnice nižších tříd - silničářům se kvůli množství zasypaných silnic nepodařilo ještě zprůjezdnit druhé silnice v okolí Lomnice nad Popelkou a dvě silnice u Příchovic na Semilsku. Problémy jsou dnes ale i na druhé straně Libereckého kraje, na Českolipsku. I tady jsou místa, kde se sníh boří a vytváří se tu hluboké koleje. Uzavřená je jedna z bočních silnic na Novoborsku u Dolní světlé.

V Jablonci nad Nisou se situace přes noc zase zhoršila. Připadlo šestnáct centimetrů mokrého sněhu a spousta silnic druhých. a třetích tříd je nesjízdných. Město nestíhá udržovat chodníky, ty jsou tak většinou neprůchozí a navíc komplikuje i přístup k autobusovým zastávkám.

Jablonec stále řeší neukázněnost některých řidičů, kteří nerespektují zákazy zastavení a svými auty komplikují údržbu silnic. Proto řidiče žádají, aby pokud nemusí do centra města vůbec nejezdili nebo využili parkování, které je dnes zdarma, na okrajích města.

Podle meteorologů se počasí nebude lepšit ani v následujících hodinách. Má pršet i sněžit a to je podle místostarosty Jablonce Miloše Vele velký problém, protože kanály a odtoky jsou zamrzlé a pod vrstvou sněhu a ta voda nemá kam odtéct. Kvůli špatné prognóze se krizový štáb města znovu sejde ve 14:00 hodin.

Většinu železničních tras se daří udržovat průjezdnou, v tomto ohledu je to v Libereckém kraji už lepší než ve čtvrtek. Stále ale vlaky nezdí mezi Kořenovem a Harrachovem - nezvládají prudké stoupání. Na Jablonecku nejezdí kvůli zavátým kolejím vlaky na trati Liberec - Tanvald. V tuto chvíli tu pracují sněžné frézy. Vlak by se tu měl rozjet zhruba za půl hodiny. Vlaky se zpožďují také na trase Liberec - Frýdlant.

Podle silničářů bude víkend kritický. Hodně sněžilo, během tří dnů někde napadlo až osmdesát centimetrů sněhu, teď padá déšť se sněhem, který způsobuje měknutí a rozbředání sněhu a v noci a ranních hodinách má mrznout.

Možné je tedy všechno - hluboké vyjeté koleje, sněhové jazyky i ledovka. Navíc Krkonoše a Jizerské hory zavalí tisíce lyžařů, což je v pořádku, protože narozdíl od silničářů zimní střediska hlásí ideální lyžařské podmínky. Ale může to na silnicích způsobovat problémy.

Silničáře proto na řidiče apelují, aby neparkovali u krajů silnic, jezdili velmi opatrně, protože rozbředlý sníh je zrádný, respektovali zákazy a další dopravní značení a také aby s sebou vozili sněhové řetězy a lopatu.

Spustit audio