Po více než 70 letech bude mít Nový Bor opět pomník hrdinů Rumburské vzpoury

14. červenec 2015

Do Nového Boru na Českolipsku se po více než 70 letech vrátí pomník hrdinům Rumburské vzpoury. Nebude to sice originál, ten v roce 1940 zničili nacisté, ale jeho věrná replika. Na více než třímetrovém pomníku se podílí město ve spolupráci s dobrovolníky ze spolku pro jeho obnovu. Rekonstrukce bude stát bezmála 900.000 korun. Část nákladů pokryje dotace, projekt zaplatil spolek a zbytek uhradí město.

Na Lesním hřbitově v Novém Boru upozorňují cedule návštěvníky kudy se dostat k hrobům hrdinům Rumburské vzpoury. Kromě nich je tam i cedule, která ukazuje přímo k popravišti.

„V květnu 1918, kdy tu popravili vzbouřence, to znamená těch sedm vzbouřenců, protože tři popravili v Rumburku, tu byl i svědek. Jmenoval se František Pála a tu vzpouru viděl. Na základě toho založil spolek a udělal sbírku. Tehdy sehnal mladého sochaře Karla Dvořáka, který pomník navrhl a v roce 1923 zrealizoval. V roce 1940 ho ale nacisté vyhodili do vzduchu,“ říká Josef Doškář ze Spolku pro obnovu památníku.

Náhradní stéla, která stála dosud na místě po původním pomníku

Pomník bude stát uprostřed mezi hroby, tak jako v minulosti. Jeho replika se vyrábí v Hořicích. Nynější spolek uspořádal na obnovu pietního místa i sbírku.

„Vybrali jsme přibližně 71.000. Za tyto peníze jsme uhradili projekty na obnovu pomníku s tím, že jsme našli původní modely. To byl velký problém. Ty modely jsme, také za tyto peníze, nechali vyfotografovat ve 3D,“ doplňuje Josef Doškář.

Do sbírky na obnovu jim přispěl především jeden dárce větší sumou. Zbytek pak dali menší dárci.

Město se tak dočká pomníku, přesně takového, jaký na hřbitově stál do roku 1940. Celková výška objektu přesahuje tři metry. Samotná socha má metr a půl, zbytek je stéla, na které bude stát.

Hřbitov v Novém Boru kde bude stát pomník

Místo pro repliku sochy je zatím obehnáno páskou se zákazem vstupu. Ještě před nedávnem tam stála kamenná stéla, která byla několik desítek let náhradou za zničený pomník.

„Po dohodě s historikem Jindrou jsme našli přesné místo, kde byla ta vzpoura potlačena, a dohodli jsme se, že by bylo správné, aby se na tom místě tato stéla opět postavila. Udělá se tak nové pietní místo,“ dodává Doškář.

Po 75 letech se tak na novoborském hřbitově opět objeví pomník hrdinům Rumburské vzpoury a náhradní stéla při vjezdu do města bude připomínat místo potlačení vzpoury.

Spustit audio