Po rekonstrukci zámku v Olešné návštěvníci uvidí barokní výzdobu i socialistické dlaždičky

15. červenec 2023
Zprávy

Desítky let barokní zámek Olešná na Rakovnicku chátral. Od revoluce už měl několik majitelů. Ti současní, manželé Malkovští, koupili zámek před sedmi lety a za tu dobu už třeba obnovili historický pivovar.

Až zhruba za rok řemeslníci práce dokončí i přímo v budově, návtěvníci uvidí třeba i to, jak se na barokní výzdobě podepsalo využití zámku za socialismu. Do té doby je ale nutné opravit třeba historickou lomenou střechu. "Je to na Rakovnicku ojedinělá střecha, kterou chtěli památkáři zachránit, takže tesaři opravují trám po trámu," vysvětluje majitel zámku Pavel Malkovský.

Podkroví je teď plné nářadí a zbytků dřeva, prostěradla chrání podlahu, díry v konstrukci střechy zakrývají plastové plachty. Oprava je důležitá i proto, aby do zámku nezatékalo a voda dál neničila freskovou výzdobu v ústřední místnosti. Malby zobrazují původní podobu celého zámeckého areálu.

Zachovalé fresky

"Na levé straně je park, který už neexistuje, protože je zastavěn domy. Tohle je vlastně pohled zezadu na zámek, včetně zámeckého areálu, kde dřív byly kravíny, konírny," doplňuje Malkovský.

Kdo přesně fresky maloval, nikdo přesně neví. O možných autorech se ale vypráví mezi místními. "Vlastně se říká, že to byl osmnáctiletý mladík a že to byli všechno vlašští umělci, kteří to vyzdobili. Takže autor není známý, ale pochází to z dob barokní přeměny od Mollartů a Crivellů," říká správkyně zámeckého pivovaru Veronika Kopřivová.

Po rekonstrukci střechy se fresky budou muset vyčistit, domalovat a zafixovat.

Než zámek manželé Malkovští koupili chátral desítky let, vybavení navíc rozkradli zloději. "Malby na stěnách v některých částech zámku jsou ale poměrně zachovalé," vysvětluje Malkovský. Možná i proto, že některé stěny byly pravděpodobně zakryté látkou.

Kanceláře JZD

Před rokem 1989 využívalo zámek tehdejší místní jednotné zemědělské družstvo. To připomíná v další místnosti třeba zvláštní kombinace stovky let starých kreseb na stěně, do které je proražené výdejní okénko obložené bílými kachličkami.

"Tady všude po dveřích uvidítě cedulky smaltovaný, nebo plastový s označením kancelář ředitele JZD nebo účtárna. Tak jsme přemýšleli, že bychom tady nechali i část týhletý historie, toho socialismu," dodal majitel. 

Manželé původně stáli o koupi především pozemků, na kterých zámek stojí, nakonec se ale rozhodli věnovat i obnově historické budovy.

Opravy zámku platí Malkovští z výnosu obnoveného pivovaru, vlastní zemědělské činnosti i z dotací. V další fázi chtějí vyměnit okna a v podkroví plánují letní galerii. 

autoři: Natalie Máchová , jum
Spustit audio