Po nově zrekonstruovaném mostě v Zákupech se projdete nejpozději v září

31. červenec 2016

Barokní most v Zákupech na Českolipsku obsadili restaurátoři. Finišují s jeho rekonstrukcí. Ta začala před více než čtyřmi roky opravou jedné ze soch. Dnes jsou už sochy světců opravené a čekají na městském úřadě, až se budou moci vrátit na most.

Na první pohled to vypadá jako když restaurátoři rozebrali kamenný most kámen po kameni a znovu ho sestavují. Podle restaurátora Jana Fedorčáka to ale tak úplně pravda není.

"Rozebírali jsme pouze ty části, u kterých jsme to považovali za nejnutnější. Tam, kde byly kameny rozestoupené, rozjeté, odtlačené kořenovým systémem jak blízkých lip tak pámelníkem, který tu byl vysazen jako živý plot."

Pilíř pod sochou svatého Damiana vyklonily kořeny blízké lípy, rozestupovaly se základy zábradlí vedle sochy svatého Valentýna a rostliny narušily i svatého Kosmu. Restaurátoři u něj museli kořeny odstranit motorovou pilou.

"S rekonstrukcí mostu jsme začali v roce dva tisíce dvanáct, kdy se zrestaurovala první socha. Letos dostává most konečnou podobu a sochy se na něj navrátí," doplňuje starosta Zákup Radek Lípa ze SLK.

Restaurování barokního mostu v Zákupech

Odkrytá je i původní dlažba, na které leželo několik vrstev různého materiálu včetně asfaltu. Odstraňovali je opět restaurátoři.

"Některé části jsme odkrývali ručně. Vrstva byla dvacet až třicet centimetrů silná. Na konci mostu měla dokonce až čtyřicet centimetrů," vzpomíná Fedorčák.

Chybějící části mostu, chybějící části kamenů odborníci doplňují. Slouží k tomu speciálně připravená malta probarvená na originální druh pískovce. Pomocníci špachtlí tvarují chybějící kusy. " Pak se to strukturálně retušuje, dobrušuje, doškrabává, dotvaruje."

Restaurování barokního mostu v Zákupech

Na své místo putuje i opravený kamenný kvádr. Dávají ho na místo dva lidé, vše s milimetrovou přesností. "Musí to být na doraz. Některé kusy jsou lepené, protože to bylo polámané. Mají určitý rozměr a vidíte, že se musí usadit přesně. Jsou to často milimetrové rozdíly," doplňuje další z restaurátorů Tomáš Pentek. Restaurátoři vše dělají ručně. "Kameny se posouvají ručně. Používají se podkládky nebo dřevěné palety. Ve třech lidech se pak přesouvá třeba stokilový kámen."

Most by měl být kompletně zrestaurovaný na přelomu srpna a září.

Spustit audio