Po nelegální obří skládce u obce na Frýdlantsku už nejsou ani památky

16. říjen 2017

Dnes se vypravíme na Frýdlantsko. Obec, kterou můžete hádat, leží ve Frýdlantském výběžku přibližně pět kilometrů severo-severovýchodně od města Frýdlantu u silnice 13 vedoucí na hraniční přechod Habartice–Zawidów.

Obec má kolem 850 obyvatel, Protéká jí známý potok. Pod správu obce spadají Arnoltice a Dolní Oldříš. Ve vsi je zajímavý kostelík sv. Archanděla Michaela, který byl několikrát přestavován až do dnešní velmi malebné podoby. Při vchodu je zazděna hlavička středověkého trpaslíka, pravděpodobně pozůstatek náhrobku.

V poslední době obec nechvalně proslula nelegální gigantickou skládkou, kde došlo dokonce i k požáru. Teď už ale na místě dřívějšího nepořádku nejsou po odpadu ani památky.

Nápověda: Obec má stejné jméno jako známá pražská nemocnice

Dodám, že v této obci stávalo celkem osm vodních mlýnů. Tipujete Bulovku? Pak tipujete správně.

Jihovýchodně od bulovské čtvrti Štemberk se v lese nachází přírodní rozsedlina, kde Arnoltický potok tvoří kaskádu malých vodopádů. Roklina působí velmi romanticky, v létě za slunných dní je tam příjemný chládek.

Hezké poznávání na Frýdlantsku přeje s Českým rozhlasem Liberec Marcela Augustová.

Bulovka - kostel sv. Archanděla Michaela
autor: Marcela Augustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.