Po dvou letech stížností zmizely z ulice SNP v Jablonci nad Nisou dopravní značky zakazující parkování

3. březen 2015

V ulici Slovenského národního povstání v Jablonci na Nisou se smí po dvou letech v zimě znovu parkovat. Do letošního února zakazovaly stání v ulici dopravní značky s dodatkovou cedulkou. Stát se tam nesmělo plošně od začátku listopadu do konce dubna, ať sníh byl nebo ne. To se tamním obyvatelům nelíbilo. Krajská správa silnic proto značky nakonec sundala.

Autorka petice proti značkám, Karolína Burešová, má v ulici SNP svoje podnikání. S dobrou zprávou teď vítá po odstranění cedulí všechny svoje zákaznice.

Na okrajích silnice jsou i teď kupy zmrzlého sněhu, které navalily k obrubníkům úklidové vozy, parkovat se tady podle Karolíny Burešové i tak dá.

O kus dál naproti má svůj obchod Jaroslava Řeháková. Potvrzuje, že zákaz parkování způsoboval lidem problémy.

Nespokojení obyvatelé se obraceli se stížnostmi nejprve na radnici, ulice SNP ale nepatří Jablonci, říká náměstek primátora Miloš Vele z ODS: „Jde o krajskou komunikaci, a před loňskou zimou tam kraj umístil dopravní značky, kde v podstatě zakázal v zimě parkování datumově – to znamená že nebrali v potaz, jestli je nebo není sníh. To mě rozčílilo a začali jsme s krajem jednat.“

Za to, že zákaz parkování už neplatí, je radnice ráda.

Krajská správa silnic sundala dopravní značky na popud stížností lidí i města. V letošním roce plánuje Liberecký kraj úpravu ulice pomocí vodorovného dopravního značení. Stát se bude smět tam, kde to umožní nakreslené čáry.

Nová pravidla pro stání by měla začít platit před začátkem příští zimní sezony. Podle Jaroslavy Řehákové by mělo značení být takové, aby zbylo dost místa pro kamiony, které tudy často projíždějí.

autor: sas
Spustit audio