Po 25 letech se Jablonec konečně zbaví ruiny v Pobřežní ulici

5. únor 2015

Rozestavěný dům v jablonecké Pobřežní ulici už 25 let hyzdí okolí. Je sídlem bezdomovců, vandalů a často tam zasahuje policie. V posledních letech se z něj stala ohořelá ruina. Lidé ze sousedství volají dlouho po tom, aby město pomohlo. Letos na jaře se snad dočkají, ruina by měla jít k zemi.

„Je to tady děs a hrůza, už to mělo být dávno pryč, ať už to tady nestraší. Ono už to i hořelo, takže to je pak jedno k druhýmu,“ hořekuje Martina Markalousová.

Od ruiny bydlí doslova na dohled. Zná už od vidění i pochůzkáře Luboše Nigrina - aby ne, strážník tady kontroluje klid a pořádek každý den.

„Tady se stahovali bezdomovci, byly tady různý nepořádky a nešvary kolem toho, jo, alkohol, hulákání, pálení všeho možnýho, plasty pálili, smrdělo to, lidi si stěžovali, pak to i jednou chytlo,“ konstatuje Luboš Nigrin, který teď budovu, označenou policejní páskou hlídá.

Policejní spis k ruině v Pobřežní ulici je pěkně tlustý, řešilo se tady podle velitele strážníků Luboše Reisnera už doslova ledacos.

„Věci ohledně různých vraků - byly tam nějaký avie, dělali jsme tam místní šetření se stavebním a dopravním úřadem, kde se i ten majitel několikrát vyzýval, aby to odstranil, protože tam docházelo k únikům ropných látek do podzemních vod a podobně. Měli jsme tam hlášenýho i týranýho psa,“ vypočítává Reisner.

Radnice dlouho usilovala o dohodu s majitelem. To se nakonec podařilo. „Jsme připraveni tenhle objekt zdemolovat, zbourat a ten pozemek v územním plánu definitivně označit jako veřejnou zeleň, protože to už je takový kraj města a takové území, kde by ta výstavba myslím si podle většiny zastupitelů i obyvatel neměla být,“ potvrzuje primátor Petr Beitl z ODS.

Než k demolici na jaře dojde, budou pochůzkáři a hlídky dům denně kontrolovat, i několikrát denně.

autor: sas
Spustit audio