Plochodrážní jezdec Daniel Šilhán má jasné ambice

2. květen 2020 11:02

Osm měsíců musel vydržet bez svého oblíbeného sportu jablonecký plochodrážní jezdec Daniel Šilhán. Nejen kvůli zákazu spojenému se světovou epidemií koronaviru.

V srpnu loňského roku měl totiž šestnáctiletý závodník v Polsku nepříjemný pád a odnesla to zlomená klíční kost. Sezóna tak pro něj předčasně skončila. „Byla to taková shoda náhod, rozsypala se mi motorka. Bylo to na konci srpna, před začátkem školy, na posledních závodech v Polsku,“ vzpomíná na nepříjemný moment své plochodrážní kariéry Daniel Šilhán.

Když nemohl v reálném světě, jezdil alespoň v tom virtuálním. Doma na počítači. O to víc byl natěšený na novou sezónu. Bezpečnostní opatření ho nepustila na ovál. Ten si mohl vyzkoušet až uplynulý měsíc.

„Jezdili jsme jenom dva na dráze a nemohli jsme být spolu, každý musel být třeba v jiné zatáčce. Nemohli jsme jezdit kontaktně, každý závodník mohl mít jednoho mechanika, ale dobrý svezení,“ popsal aktuálně reprezentant pardubické Zlaté přilby a také člen Centra sportu ministerstva vnitra Olympu Praha.

Stejně jako ostatní netuší, jaké závody se letos vůbec pojedou. Pokud vše půjde podle dosavadního plánu, první absolvuje v červnu. Trénovat ale dál bude v Pardubicích a po rekonstrukci dráhy také na pražské Markétě. „Měli jsme jet na mistrovství světa do Ruska, nějakou Evropu a zase polská družstva,“ říká. V juniorské kategorii přitom může jezdit až do jedenadvaceti let.

Ambice má jasné. „Myslím, že každý to má stejné a chce být mistr světa,“ říká Daniel Šilhán. Šestnáctiletý mladík, který ve své dosavadní kariéře prošel na ploché dráze všemi kubaturami.

zdroj: Pavel Petr
Spustit audio

Související