Plněné vepřové závitky. Recept Anny Lokočové z dob, kdy ještě šlapala zelí
Recept na vepřové závitky s jablkem a kysaným zelím je starý přes 50 let. V soutěži Pochoutkový rok odhalila kompletní postup Anna Lokočová z Oldřišova na Opavsku, která se masovou dobrotu naučila připravovat od své maminky.
- 4 plátky vepřové kýty
- sůl
- čerstvě mletý tříbarevný pepř
- 8 plátků anglické slaniny
- 200 g bílého kysaného zelí
- 1 jablko včetně slupky
- 1 velká cibule
- 20 g másla
- 2 lžíce sádla
- 200 ml vody
Postup
Plátky masa naklepeme. Z vnitřní strany maso osolíme a opepříme. Na jeden okraj masa položíme dva plátky slaniny, aby maso podstatně přesahovaly.
Na maso položíme na opačném okraji dva měsíčky jablka. Mezi jablka a slaninu položíme překrájené kysané zelí a zabalíme plátek jako závitek. Slaninu tak budeme mít z vnější strany závitku. Před další úpravou závitek převážeme provázkem.
V kastrolu necháme rozpustit sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme dosklovata.
Přidáme závitky, které necháme zatáhnout. Přilejeme vodu a vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme zakryté po dobu 60 minut. Posledních 10 minut dopékáme již odkryté.
Po upečení závitky vyndáme, cibuli přecedíme přes sítko a do výpeku přidáme pro zjemnění máslo. Výpek následně použijeme jako omáčku při podávání. Servírujeme s bramborovou kaší.
Anna Lokočová
Pochází z Oldřišova na Opavsku. Recept má po své mamince, takže je starý více než 50 let. Kdysi chovali vlastní prase a šlapali vlastní zelí, využívali tedy především vlastní suroviny. Natáčení se obávala, prý z nás měla i noční můry. Nakonec vše dobře dopadlo a rozhlasovou návštěvu si užila a těší se na nějakou další.