Plánovaná těžba na Tlustci rozdělila lidi z okolí na dva tábory

24. červen 2011

Plánované obnovení těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku vyvolává rozporuplné reakce. Obyvatelé obcí, kterých by se nějakým způsobem dotkla, se rozdělili na dva tábory. Sdružení na záchranu kopce Tlustec se obává poškození krajiny, majetku a zhoršení životních podmínek Na druhé straně by spousta lidí z okolních obcí těžbu uvítala. Doufají, že by jim mohla přinést práci.

Těžba čediče po třetí. Poté, co zkrachovali dvě předchozí těžební společnosti, s novými plány přišla společnost Chlup, která lom vlastní. Z kopce Tlustec u osady Luhov by chtěla těžit čedič, údajně jeden z nejkvalitnějších v České republice.

Proti tomu se ale ostře postavili někteří obyvatelé okolních obcí. „Prašnost, hluk... To ke kvalitě bydlení u nás nepřispívá. V současné době neexistuje v Jablonném v Podještědí takový most, po kterém by mohlo tak těžké auto projet aniž by porušilo dopravní předpisy.“ obává se Petr Sadílek z Jablonného v Podještědí.

Obavy lidí v sále se snažil zmírnit jednatel těžební firmy Chlup Jiří Čech. „Ta desetiprocentní doprava na silnici je strašně malinká – vychází to na 1-2 náklaďáky za hodinu. Kdysi to bylo 15-20 náklaďáků. A co se týká odstřelů – naše vize je clonové odstřely. Jsem přesvědčený o tom, že se v žádném případě nemůže těm domům nic stát.“ říká Jiří Čech.

Ekolog Richard Višňák však místní varoval před devastací krajiny. Kopec by mohl z mapy České republiky úplně zmizet, podotkl mimo jiné. „Zjistil jsem, že ten kopec je mimořádně cenný – jsou tu zachovaná lesní společenstva ojedinělého typu, v kterém se mísí podhorské a teplomilné prvky a je to něco unikátního v rámci celé České republiky.“ Popisuje Višňák.

Po vystoupení ekologů sál nesouhlasně hučel, spousta z přítomných v lomu v minulosti pracovala. Obnovení těžby by pro nás bylo záchranou, uvedl Jiří Brzobohatý z Luhova, který byl v lomu zaměstnán.

Jitka Dvořáková z Brniště zase doufá v rozvoj obce: „Domnívám se, že si obec ekonomicky polepší. Navíc investor nabízí, že se bude podílet na obchvatu obce – to si myslím, že je velké plus.“

Záměr znovuobnovení těžby čediče v lomu Luhov počítá s těžbou po dobu zhruba dvacet let. Dalších pět let by se měl kopec Tlustec rekultivovat.

autor: Eva Malá
Spustit audio