Pikantní troubový guláš z vepřového masa od Marie Žďárské nemusíte při přípravě hlídat
Tento guláš z vepřového masa si oblíbila celá rodina Marie Žďárské z Hradce Králové. Všechny suroviny smícháte dopředu v pekáčku, a pak už se guláš peče v troubě bez toho, že byste ho museli kontrolovat. Kdo miluje hodně šťávy, bude nadšený.
- 1,25 kg vepřové krkovice
- 3 cibule nakrájené najemno
- 1 červená paprika
- 5 stroužků česneku
- ½ pálivé feferonky
- 2 lžičky gulášového koření
- 3 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 3 lžíce solamylu
- 750 ml hovězího vývaru
- 70 g rajského protlaku
- sůl podle chuti
Postup
Maso nakrájíme na menší kostičky nebo nudličky a vložíme ho do mísy. Přidáme najemno nakrájenou cibuli (rozvařená cibule guláš zahustí), červenou papriku nakrájenou na nudličky a můžeme přidat pokrájenou pálivou feferonku.
Směs ochutíme nastrouhaným česnekem, mletou sladkou i pálivou paprikou a gulášovým kořením. Pokud koření neobsahuje sůl, přidáme i 2 špetky soli.
Nakonec vše v míse zalijeme hovězím vývarem předem smíchaným s rajským protlakem. Společně promícháme a budoucí guláš přelijeme do pekáče.
Přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme prvních 30 minut při 250 °C. Následně dopékáme 1 hodinu při teplotě 200 °C. Při pečení neodkrýváme pekáč. Jak prohlásila paní Žďárská: „V žádném případě nečumíme dovnitř.“ Pečeme do změknutí masa.
Podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem. Můžeme přidat kolečka syrové cibule nebo nakládané beraní rohy.
Marie Žďárská
Recept získala od své dcery, a protože si ho rodina oblíbila, peče ho docela často. Jak nás upozornila, je důležité, nečumět do trouby, když se guláš peče.
Paní Žďárská nás přivítala s manželem a se svým psem Benem u sebe doma v rodinném domě v Hradci Králové. Přichystala nám pohoštění ve formě jablečného štrúdlu a šátečku z listového těsta. Manžel se zase pochlubil se svým koníčkem, lepí modely letadlových lodí. Užili jsme si opravdu pěkný den!