Pietní akty k dvouletému výročí povodní na Libercku provázely velké emoce

8. srpen 2012

Stržené mosty, zatopené sklepy, rozlité řeky, zaplavené louky, lidské slzy. To všechno způsobily předloňské bleskové povodně v Libereckém kraji. Dnes, dva roky po záplavách, se v Libereckém kraji na ničivé předloňské záplavy vzpomínalo na několika místech, pietní akty k povodním provázely velké emoce.

Lidé z Bílého Kostela vzpomínají na předloňské povodně se slzami v očích. Ne nadarmo se záplavy z roku 2010 označují jako bleskové, voda přišla rychle, některým lidem vzala během chvíle všechno.

Nejen třesoucí se hlas a pláč jsou zvukovými symboly připomínajícími povodně. Záplavy umí beze slov také připomenout siréna. Právě tu nechali pustit v Hrádku nad Nisou, kde si připomínali výročí povodní odhalením pomníku. Kamenný památník vyrost u Lužické Nisy, na místě, kde stál dům, který předloňská povodeň strhla.

„Ten kámen, který je tu umístěn, je zvláštní v tom, že jeho horní hrana je stejně vysoko, jako byla maximální hladina¨Lužické Nisy 7. srpna odpoledne – asi 390 centimetrů. Měl by připomínat lidem to, co voda dokáže...“ vysvětlil hrádecký starosta Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Další vzpomínkovou akcí, která připomněla povodně dva roky poté, byla mše v Hejnicích. Mše připomněla největší daň, kterou si povodeň vzala, lidské oběti.

Podle slov faráře, který mši sloužil, svět není spravedlivý. Musíme v sobě ale nalézt pozitivní sílu, která nám bude i přes všechno zlo, které na světě je, třeba právě přírodní katastrofy, držet úsměv na tváři.

autor: sas
Spustit audio