Petici za záchranu jabloneckého gymnázia U Balvanu podepsalo už 1400 lidí

11. únor 2015

Jablonečtí studenti bojují o přežití Gymnázia U Balvanu. Pod jejich petici na za záchranu školy se podepsaly stovky lidí. Požadují, aby se o gymnázium s více než stoletou tradicí postaralo město. Přejí si taky, aby se na školu vrátil víceletý obor, který Liberecký kraj před pěti lety zrušil. Město i kraj slibují, že zavření školy nehrozí. Autoři petice se ale bojí opaku.

„Požadujeme, aby město jednalo s krajem o převedení školy pod Jablonec nad Nisou. To kraj označil za nesystémový krok, nicméně třeba obchodní akademie v Tanvaldu, což je taky střední škole, je také zřizována městem a ne krajem,“ vysvětluje autor petice Jan Ullmann.

On a stovky dalších signatářů petice se bojí, že kraj bude chtít školu zrušit kvůli klesajícímu počtu studentů. Vedení Jablonce nechce o gymnázium U Balvanu přijít, potvrzuje náměstek primátora Pavel Svoboda z ČSSD.

„Chceme, aby gymnázium zůstalo zachováno, na druhou stranu kritizovali jsme, že zrušení víceletého gymnázia byl nesystémový krok a stejně nesystémový krok by bylo i převedení školy pod statutární město.“

S tím souhlasí i hejtman Martin Půta za Starosty a nezávislé, který slibuje, že Jablonečtí o svoji školu nepřijdou.

„Já bych chtěl především za Liberecký kraj říct, že gymnázium U Balvanu není nijak ohroženo, my plně financujeme jeho chod a budeme ho financovat i v dalších letech, žádné zavření gymnázia se neplánuje.“

Autor petice Jan Ullmann má ale za to, že převod na město by byl jistější, petice proto požaduje, aby se město o tuto školu i dál staralo a zažádalo MŠMT o schválení nového šesti či osmiletého oboru.

Ministerstvo ale nový víceletý obor v Jablonci podle hejtmana Martina Půty neplánuje otevřít.

„Já si samozřejmě vážím toho, že obyvatelé Jablonce vyjádřili o gymnázium starost peticí, nicméně převod na město neřeší problematiku nového oboru, protože ten musí schválit ministerstvo, a to za těchto podmínek nový víceletý obor neotevře, pokud víceletý obor na jiné škole nezanikne.“

A právě to může podle autorů petice znamenat pro gymnázium konec. „Nemůžeme školu zachránit, aniž by tam byl ten šesti nebo osmiletý obor, zkrátka aniž by tam bylo víc než 9 tříd,“ upozorňuje Jan Ullmann.

To je podle hejtmana Martina Půty pravda jen z poloviny. Nová třída je potřeba, ale nemusí jít o víceletý obor. Kraj proto vede jednání, která by měla vyústit v otevření nové třídy čtyřletého oboru na Balvanu. „To by mělo především řešit ten problém s financováním pedagogických a nepedagogických pracovníků,“ dodává Martin Půta.

Novou třídu by Liberecký kraj rád otevřel v září 2016.

autor: sas
Spustit audio